Íme 5+1 olyan hiánypótló televíziós műsor, amit igazán folytathatnának!

Érdemes lenne még egy esélyt adni nekik.

Idén ünneplik 20. születésnapjukat a két legismertebb és legnézettebb kereskedelmi csatorna, a TV2 és az RTL Klub, utóbbi ráadásul egy 5 részes múltidéző műsorfolyammal is készült erre a jubileumra, ami sajnos nem úgy sült el, mint ahogy kellett volna. Ilyenkor akarva-akaratlanul is elgondolkozik az ember, hogy mégis mennyi műsort követett már ez alatt az eltelt két évtized alatt, amelyek többsége különböző indokoknál fogva már rég véget értek.

Sok-sok műsor jutott az eszembe, mint a ma már kultikusnak számító Czííz!, Gálvölgyi Show, Kész Átverés, vagy éppen Bochkor Gábor rövid életet megélt szórakoztató műsora,Csaó Darwin!, de nem feltétlenül érzem azt, hogy az eredeti formátumukban ma is megállnák-e még a helyüket. A legjobb példa rá Gálvölgyi János paródiashowja, amelyet az RTL két évvel ezelőtt megpróbált feléleszteni, nem túl sok sikerrel.

Szóval jöjjön tehát az én ötösfogatom, amelyeket nagyon hiányolok az hazai palettáról, és hiszek benne, hogy értelme is lenne visszahozni őket, a végére pedig tartogattam még egyet, amiből ugyan manapság nincs hiány, én mégis szívesen látnám viszont a képernyőn. Arra azért előre figyelmeztetnék mindenkit, hogy ’90-ben született gyerek lévén többségben a 2000-es évek elején vagy még később műsoron lévő formátumok jutottak az eszembe elsőként, és próbáltam az olyan klasszikusak kihagyni a rostából, mint Máté Kriszta zseniális gameshowja, A leggyengébb láncszemet vagy éppen Till Attila hamar megbukott gyerekekkel foglalkozó formátumát, az Okosabb vagy, mint egy ötödikes?-t.

#5. Popdaráló

Mai napig kellemes emlékeket idéz fel bennem, ha visszagondolok Kovács Áron első önálló műsorára, ami a TV2-n futott péntek esténként. A Popdaráló felépítése pofonegyszerű: a versenyzőknek egy-egy dalt kellett kitalálniuk a zenészek által előadott egy adott taktust alapján, aztán ha nem sikerült nekik, maximum jókat mosolyogtunk a próbálkozásaikon. A zenészek között foglalt helyet egyébként a későbbi X-Faktor győztes Vastag Csaba is. Lássuk be, korántsem volt ez kirobbanó formátum, mégis remekül el lehetett rajta szórakozni, a SuperTV2 kínálatában pedig igenis remekül elférne.


#4. A rettegés foka

Lilu miután átszerződött az RTL-hez, a ValóVilágot követően egy egészen új oldalán mutatkozott be A rettegés fokával, ami mai szemmel nézve első ránézésre tulajdonképpen felérhet a Celeb vagyok, ments ki innen! egyik korai változatával, csak itt nem töltötték minden idejüket nomád körülmények között a celebek. Ennél azért én mégis többnek érzem ezt a formátumot, ugyanis egy-egy feladat messzemenően túlmutatott Balázsék, majd Ramónáék műsorától. Volt például olyan, amikor egy igen rossz állapotban lévő kocsival kellett száguldozniuk a versenyzőknek, néha pedig egy mini Ninja-Warrior pályán kellett bebizonyítaniuk rátermettségüket, miközben Lilu még csak meg sem próbálta megszégyeníteni vagy esetleg kigúnyolni a résztvevőket.


#3. Fort Boyard – Az erőd

Ez a legrégebbi formátum, ami felkerült a listára, valamikor a kétezres évek elején futott, Demcsák Zsuzsa és Vízy András műsorvezetésével, amelyben egy tengeren álló erődben kellett különböző feladatokat teljesíteniük a versenyzőknek, ami természetesen tele volt nem várt fordulatokkal. Őszintén szólva eléggé elfakultak már az emlékeim, ami nem is csoda, hiszen jó ha 8 éves voltam, amikor a műsor futott, ettől függetlenül csakis szép emlékeim vannak róla, szóval igen, a TV2 elkészíthetné végre a második évadot. A Ninja Warrior kedvező fogadtatásából kiindulva szerintem ez is érdekelné a nézőket, az RTL-es Survivor feltámasztása után pedig igenis bízok benne, hogy egyszer még visszatér.


#2. Szombat Esti Láz

Amilyen szépen kezdte pályafutását az RTL Klub táncos showműsora, olyan csúfos kudarccal ért véget 2014-ben, amelyet azóta sem követett folytatás. Itt látszik meg, hogy nem érdemes az utolsó pillanatban elindítani egy nagy költségvetéssel rendelkező egész estés reality-t, amelyen a nézettség növelése érdekében megannyi változtatást eszközöltek, amely ráadásul az összeegyeztethetetlenség miatt még csak nem is élőben ment. A sok újítás közül egyedül azt tartottam jó ötletnek, hogy a kiesést elvetették, de az, hogy az előző évadban bevezetett élőzenét kivették, pedig mennyire jó volt viszontlátni az egykori X-Faktoros és Csillag születikes versenyzőket. Kár érte, mindenesetre még a bukás ellenére sem kellene ennyire lemondania a műsorról a csatornának, az RTL II-n ugyanis remekül elférne. Egyébként is, a csatorna indulásakor azt ígérték, hogy showműsorok is lesznek a kábelcsatornán, a SZEL negyedik évadával pedig nézettségi sikereket értek el, sőt, még rekordot is döntöttek, hiszen a fináléval megdőlt a kábelnézettségi rekord – amit aztán tavaly a SuperTV2 felülírt a Sztárban sztár +1 kicsivel – tényleg nem látom értelmét, hogy miért hagyják porosodni a formátumot…


#1. Az ének iskolája

Igen kockázatos műfaj a gyerekekkel foglalkozó műsorok készítése, hiszen sokféle módon lehet befolyásolni későbbi életüket, kezdve a műsor ideje alatt tanúsított bánásmóddal, egészen addig, hogy ők mégis hogyan lesznek képesek kezelni a hirtelen jött sikert vagy éppen kudarcot. Ebből a szempontból már a Kismenőket sem éreztem feltétlenül jó formátumnak, a Kicsi Óriások pedig jól ki is maradt a látókörömből, amit utólag nem is bánok annyira, sok rosszat hallottam ugyanis róla. Az ének iskolája azonban megtalálta az aranyközéputat, különösen az első két évada, tényleg elhittem, hogy a gyerekek a fontosak és nem a nézettség növelése, talán ezért is lett viszonylag sikeres a műsor, ezért sem értem, hogy miért nem indította már el a TV2 a következő etapot. Pedig hosszabb távon ők is csak jól járnának vele, egyrészt nem kellett volna most sem castingolniuk a kicsiket a Sztárban sztár +1 kicsi második évadára, másrészt pedig ha az énekespalánták már nagyobbak lesznek, akkor akár egy későbbi tehetségkutató műsorukba is visszahívhatnák őket. Mert erre igenis igény lenne, lásd Izsó Bogit vagy Kurcz Szandit, akik az idei X-Faktorban próbálkoztak meg.


+ 1 Rising Star

Végül, de nem utolsósorban egy tehetségkutatót tartogattam, amelyre témájából adódóan nem feltétlenül lenne szükség – az X-Faktornak is folyamatosan esik a nézettsége amióta elkezdődtek az élő adások – mégis a Rising Star olyan egyedi formátummal bír, ami remekül ötvözi a régi és a mai modern technikát, ráadásul még nézettségileg sem hozott rosszul az első évad, csak gondolom a vezetőség nem szívesen kísérletezne, miután tavaly akkora arcon csapás érte őket a Star Adademy-vel…

Ez volt tehát az én hiánypótló TOP 5+1 listám, hozzászólás formájában pedig szívesen olvasnék a ti kedvenceitekről is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük