Négy gondolat a Dog (Katonadolog) [2022] filmről

Ilyenkor jövök csak rá, hogy megvannak az előnyei a filmeknek is.

A Media-Világa rendszeres látogatói talán már észrevehették, hogy nem vagyok az a túlságosan nagy filmezős típus – karácsonykor szoktam a filmjeim döntő részét megnézni – néhanapján azonban szoktam azért kivételt tenni, így volt ez múlthét hétvégén is, amikor megtekintettem a Dog című filmet, ráadásul nem is akárhol. Olyan rég voltam már moziban, hogy úgy gondoltam épp itt az ideje, és egyáltalán nem bántam meg, hogy erre a filmre esett a választásom.

A továbbiakban négy érvet sorakoztattam fel, miért is érdemes bepróbálkozni a filmmel.

#1. Channing Tatum továbbra is zseniális színész

Bár jómagam kimaradtam a Step Upos korszakából, ami által a színész híres lett, az elmúlt években azért több filmjéhez is volt szerencsém, és mindig is nagyon tehetségesnek tartottam, hovatovább, bátran állíthatom, hogy végre megérett egy egészestés film főszerepére! Na jó, azért Lulu, a belga juhászkutya is nagyban hozzájárult a sikerhez, de mégiscsak Tatumra, és karakterére épült fel az egész sztori, ő pedig valóban remekül helytállt benne.

#2. Az alapkoncepció is adott volt a minőségi alkotáshoz

Összességében a kutyás filmekre mindig is vevők szoktak lenni a nézők, többek közt jómagam is, szóval nem volt annyira nehéz dolguk az íróknak – mondjuk láttam már olyan filmeket ebben a műfajban, amik dugába dőltek – de tény, hogy remek sztorit kreáltak Lulu utazásával. És bár nem ez volt az első olyan film, ami egy kutya utazását mutatja be, mégis a drámaibb és a vicces jelenetek remek kombinálásával mégiscsak kiemelkedik a sorból.

#3. A történet egyszerű de annál nagyszerűbb

A történet középpontjában Channing Tatum karaktere, Jackson Briggs áll, aki fejsérülését követően csak akkor térhet vissza a seregbe, ha a közelmúltban elhunyt bajtársának nyugdíjba vonult kutyáját elviszi gazdájának a temetésére. Igen ám, de Lulu a szolgálata során szerzett poszttraumás stressz miatt majdhogynem kezelhetetlenné vált, éppen ezért, mivel senki sem fogadta magával, a temetést követően sajnos az elaltatás várja majd. Kettejük nagy utazását mutatja be a film, sokszor bohókás ám olykor-olykor komorabb formában. Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a karakterfejlődés(ek) garantáltak lesznek, különösen a legvégén.

#4. A kiszámítható vég ellenére jó a tálalás

Nem fogom lelőni a film végét, maradjunk annyiban, hogy úgy végződik, amire a legtöbben számítanának, mégis az odáig vezető út miatt érdemes végignézni a Katonadolgot. Jackson és Lulu és remek lelki társnak bizonyultak egymásnak, hiszen mindketten megtalálták egymásban azt, amivel a másik küszködött, és ezáltal ráléphettek a gyógyulás útjára. És akkor még nem is szóltam a mellékszereplőkről, akik szintén hozzájárultak a sztori előremenetelére, különösen az idős házaspár, illetve Lulu testvérének gazdájára.

Értékelés: 8/10.

Mindent összevetve nem bántam meg, amiért széles vásznon követtem végig Lulu és Jackson közös utazását, mert remek kikapcsolódást nyújtott ez a másfél óra. Igazi családi filmnek bizonyult a Katonadolog, kicsik és nagyok egyaránt levonhatják a filmből a tanulságot, éppen ezért délutáni vagy kora esti matinénak tökéletesen tudom ajánlani a filmet megtekintésre. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük