Első körben: The Good Doctor

Szeretem ám az ehhez hasonló meglepetéseket.

Eredetileg nem terveztem belenézni, ám a pozitív kritikai visszhang után végül én is adtam egy esélyt a sorozatnak, és milyen jól tettem. Mivel számomra kimaradt a Bates Hotel, ebből adódóan Freddie Highmore színészi játékához sem volt még szerencsém, éppen ezért bármiféle elvárás nélkül kezdtem neki a pilot nézésének, talán ezért is ütött annyira. Konkrétan olyan szinten beszippantott, mint tetet azt tavaly a This is Us, és ez csakis az előbb említett színésznek köszönhető. Mert bizony egyértelműen ő emelte ki a szériát a középvonalból! Máskülönben, ha a többi szereplőn múlik, akkor eléggé vontatott lett volna a pilot.

A sorozat középpontjában látszólag a San Jose-i kórház és annak dolgozói állnak, de valójában a frissen érkező ifjú rezidens, Dr. Shaun Murphy köré épül a sztori, aki autizmusma mellett még savant-szindrómában is szenved, és ennek köszönhetően kiemelkedő tudással bír a szakterületén belül. A különcsége azonban erősen rányomta bélyegét gyerekkorára, ami természetesen az évek múlásával sem javult sokat, olyannyira nem, hogy újdonsült kollégái közül többen a bukását és mihamarabbi távozását szeretnék elérni…

Úgy tűnik, hogy az ABC most nagyon rágyúrt ezekre az egyszemélyes sorozatokra, hiszen a Kevin (Probably) Saves the World mellett a The Good Doctornál is érezhetően erre a sémára épül, ez pedig mint már többször is említettem, igen kockázatos műfaj, de ha ehhez hasonló zseniális megoldások fognak születnek a jövőben is, akkor én bizony örülni fogok nekik és biztosan fognak kapni tőlem egy esélyt a bizonyításra.

Szóval, Shaun valóban egy briliáns karakternek tűnik, ami nem feltétlenül a betegségének köszönhető, bár tény, hogy emiatt sok váratlan és érdekes szituációkba keveredhet a továbbiakban. Legalábbis erre enged következtetni a tény, amely szerint többen vannak a kórházban, akik kint látnák őt, mint akik inkább támogatnák őt. Mindenesetre a repülőtéren történtek remek belépőnek bizonyult, remélem a folytatásban is számíthatunk még hasonló jelenetekre, de azért ne essünk a ló túloldalára, és ne váljon túlságosan epizódikussá a sorozat. A félelmem nem alaptalan, hiszen az a bizonyos David Shore felel a sorozatért, aki anno a Doktor House-t vitte képernyőre, ami ideig-óráig ugyan képes volt lekötni a figyelmem, de hosszabb távon nem tudtam kitartani mellette.

Ami a többieket illeti, egyelőre nem tudtak felmutatni semmi egyedi jellemet vagy netán megmozdulást sem. A rezidensek kavarása teljes mértékben hidegen hagyott – csak ne valami Meredith-Derek 2.0-t  kapjunk – ahogyan a kórházi vezetőséget sem tudtam hova tenni, annak ellenére, hogy az egyik karakter alakítója, az a csodálatos Tamlyn Tomita, aki a Teen Wolfban Kira badass anyukáját alakította. Egyedül az igazgató kissé megindító beszéde során keltette fel a figyelmemet, de ez is tulajdonképpen valamilyen szinten Shaunnak volt köszönhető, éppen ezért nagyon elférne itt egy kis kreativitás vagy éppen szelektálás.

A sorozat sikerességéhez egyébként az is egyértelműen hozzájárulhat, ahogy a múltban játszódó jeleneket vegyíti a jelen eseményeivel. Na persze nem egy This is Us szintű visszaemlékezésekre kell gondolni, hiszen itt csak Shaun gyerekkorából kapunk néhány szeletet, de ezek az apró momentumok csak még jobban hozzájárulnak a karakter árnyalásához. Arról nem is beszélve, hogy néha szinte már-már klisés húzásokat hoznak elő az írók, mégis olyan szépen van körítve az egész, hogy én egyáltalán nem bánom. A nyúllal de főleg az öccsével történtek valóban szívszorító pillanatok voltak, de azért remélem, hogy nem ezekre alapozva fognak minden döntését megindokolni a későbbiekben.

Értékelés: 10/10.

Bár voltak ugyan kisebb-nagyobb üresjáratok a pilotban, ettől függetlenül a rajongói énemre hallgatva bátran megadom a tíz pontot. De ha a folytatásban sem fog javulni a többi karakter helyzete, akkor már nem leszek ennyire vajszívű. Tényleg nem kérek sokat, csak annyit, hogy legyen néhány átívelő szál az évad során, illetve nem ártana a többi szereplővel is kezdeni valamit. Egyébként már magyar felirat is készül folyamatosan a sorozathoz, úgyhogy szívből tudom ajánlani megtekintésre. Csak vigyázzatok, nehogy berántson magával! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük