Első körben: A besúgó

Kíváncsian várom a további fejleményeket.

Bármennyire is szeretem a sorozatokat, és tudom azt, mennyire nagyra tartják a HBO saját fejlesztésű szériáit, mégis kimaradtak valamiért az életemből, egészen idáig. Miután regisztráltam ugyanis a HBO Maxra, úgy gondoltam én is bepróbálkozok a nemrég debütált A besúgóval, és milyen jól tettem. Mivel egyáltalán nem olvastam utána sem a szereposztásnak, sem a szinopszisának, így nagy meglepetést okozott a sorozat, főleg a történetét tekintve. A továbbiakban rendhagyó módon nem a pilot, hanem rögtön az első három részről mondom el véleményemet.

A sorozat középpontjában a 80-as évekbeli Magyarország áll, egészen pontosan 1985-ben vagyunk, tehát a rendszerváltás előtt pár évvel, éppen ezért a kommunista értékrend erősen érezhető, mi több, pont ebből az elnyomó bürokratikus rendszerből szeretnének kitörni szereplőink többsége. Főhősünk Demeter Gergő éppen csak elkezdené gondtalan egyetemi éveit, amikor a kormány megkeresi őt, hogy férkőzőn a gyanús tevékenységet folytató egykori általános iskolai osztálytársa, Szava Zsolt bizalmába, és ezáltal adjon át minden információt róla, tehát legyen a besúgójuk. Gergőnek pedig nincs más választása, mint belemegy a kérésbe, hiszen ha nem teszi meg, akkor az állam megvonja a beteg testvére gyógyszereinek beszerzését, ezáltal aláírva az öccse halálos ítéletét…

Ami mindenképpen megragadott a sorozatban, az pont a kommunista rendszer ábrázolása, hiszen ’90-es években születettként nem éltem még ebben a világban, így csak maximum csak az iskolában tanulhattam volna arról, ami nem is olyan rég, 33 évvel ezelőttig hazánk kormányzását jellemezte. Hihetetlen és egyben rossz is volt látni, hogy mennyire beférkőzte magát a kormány az emberek mindennapi életébe, és szó szerint korlátozta minden lakos életét. És bár a koromból adódóan nemtudom, hogy mennyire hiteles a sorozat ábrázolásmódja a régi időkről, valahol az a megérzésem, hogy egyáltalán nem túlozta el a dolgokat, és bár kicsit dark stílusban, mégis valósághűen adja vissza az akkori szemléletet.

Az érdekes történet mellett a szereplők miatt is érdemes bepróbálkozni a sorozattal, már csak azért is, mert mindig üdítő olyan magyar produktumot látni, ahol a fiatalabb generációnak is lehetőség adódik a bizonyításra, azt pedig külön öröm, hogy a főszereplők közül ketten is feltűntek korábban A Tanárban, ami tipikusan remek ugródeszka volt a fiatalok számára. Persze az idősebb korosztály is helyet kapott, akik közül talán Thuróczy Szabolcs karaktere a legtöbb játékidőt, egyenlőre számomra néha érdektelenül, de ez még a későbbiekben változhat.

A sztori és a szereplők mellett a helyszínek korhű ábrázolása is kifejezetten tetszik, különösen ahogy mennyire figyelnek a részletekre is, legyen szó akár az épületek belsejéről, akár a jó öreg Ikarus buszokról, vagy az akkori autótrendekről. De még zeneválasztásban is igyekeznek Mindezen elemek csak még inkább segítenek abban, hogy jobban elmélyüljön a néző a látottakban, a nálam idősebb generáció számára pedig gyanítom egy-egy jelenet igazi nosztalgiafaktor lehet a számukra. Még számomra is volt a harmadik epizódban egy szép jelenet, amikor felcsendült a Color zenekar Féltelek slágere.

Az utolsó bekezdésben Spoileresen tárgyalom ki az első három rész történéseit, így csak óvatosan görgessetek tovább!

A besúgó egyik erőssége a kiszámíthatatlanság, és ez leginkább Demeter Gergőre igaz, ugyanis akárhányszor próbált Száva bizalmába férkőzni, és a véleményét elmondani bizonyos témával kapcsolatban, sokszor nemtudtam eldönteni, hogy végig a kormány kezére játszik, vagy azért elgondolkodott e már Szávaiék mozgalmán, és valóban csatlakozna e hozzájuk vagy sem. Egészen a harmadik rész végéig azt gondoltam, hogy lát értelmet a nagy találkozóban, de a testvére miatt nem merne szembe menni a kormánnyal, ám miután a szobatársa lévén hozzájutott a gyógyszerhez, úgy gondolom csak innentől kezdve lesz izgalmas a sakkjátszma, és fog ő még meglepetést okozni mindenki számára.

Értékelés: 8/10.

Mindent összevetve sikerült beszippantania engem a sorozatnak, és már nagyon várom a folytatást, különösen a legutóbbi rész utolsó jelenete óta. Egy erős nyolc pontot mindenképpen megérdemel a kezdés, én pedig remélem a teljes első évadra még több pontszámot adhatok majd. Addig is, mindenki számára tudom ajánlani egy próbára A besúgót, remélem nektek is annyira elnyeri majd a tetszéseteket, mint nekem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük