Első körben: The Gifted (Kiválasztottak)

Nem gondoltam volna, hogy ennyire befog szippantani a sorozat.

Tulajdonképpen nem volt sok elvárásom a The Gifted pilotjával kapcsolatban, hiszen nem nagyon volt viszonyítási alapom. A sokak által emlegetett Heroes kimaradt az életemből, ahogyan az X-Men filmek is, bár utóbbit lehet nem ártana bepótolnom, lévén ebben az univerzumban játszódik a sorozat is. Talán emiatt is toltam el a megnézését a szinkronos premierig, ám az első rész olyan kiszámítható mégis egyben érdekes cliffhangerrel ért véget, hogy kénytelen voltam továbbnézni, így a továbbiakban az első két részt fogom valójában kitárgyalni.

A sorozat egy alternatív világban játszódik, ahol vannak olyan emberek, akik rendelkeznek egy bizonyos X-génnel, ezáltal elképesztő képességekkel lesznek felruházva, mégis a köztudat csakis mutánsoknak tekint rájuk, ennek megfelelően pedig egyáltalán nincs könnyű dolguk semmilyen téren sem. A középpontban a Strucker család áll, akiknek fenekestül felfordul az életük, miután egy iskolai balhét követően a szülők is rájönnek, hogy a gyerekeik is rendelkeznek ezzel a különleges génnel. Mivel az erre szakosodott FBI kaliberű szervezet, az Őrszem “igazságszolgáltatás” gyanánt őrizetbe szeretné venni a két gyereket, a család kénytelen menekülőre fogni az irányt, és egy radikálisnak beállított mutánscsoporttól kérni segítséget, akiket egészen idáig a családfő is aktívan üldözött munkája révén.

Véleményem szerint kellően felvezették és megalapozták a történetet már a pilot során is, bár nem vettem volna rossz néven, ha egy picit több múltbeli jelenetet kapunk, mondjuk azt az eseményt, amikor a Lauren ereje aktiválódott. Ennek ellenére kellett az a második epizód is ahhoz, hogy még inkább kitudjon alakuljon a kötődés a nézők és a karakterek között. Mondom mindezt úgy, hogy vérbeli fillér epizód volt csupán, vagyis mondhatni szinte egyáltalán nem haladt előre a sztori, leszámítva egy-két szálat.

Persze az átívelő szál már most kiszámítható, legalábbis nehezen tudom elképzelni, hogy nagyon meglepnének majd a végeredménnyel az írók, ettől függetlenül igenis van lételeme a sorozatnak, már csak abból a szempontból is, hogy etikailag fontos kérdéseket boncolgathat, pláne a mai világban ahol a migráció egyre nagyobb méreteket ölt. Vajon sikerül valaha eljutni odáig, hogy a mutánsok is megkapják azokat az alapvető emberi jogokat, amik megilletnék őket, vagy mindig is kitaszítottak maradnak? Vajon a nagyobb cél valóban szentesíti az eszközt, és az árulás belefér az emberi normába? Érdekes kérdések ezek, amik remélem meg is lesznek válaszolva az évad során.

Persze azért nem érdemes kizárólag a komoly oldaláról megközelíteni az egészet, hiszen nem csak erről szól a sorozat, példának okáért a rejtekhelyen tartózkodó mutánsok életének bemutatása is tartogathat még néhány meglepetést. Bár ahogy a második epizód véget ért, kétlem, hogy sokáig képesek lesznek még a kormány előtt elrejtve tartani ezt a helyet. De persze ne legyen igazam. Az eddig bemutatott képességek egyébként egészen mutatósak, a készítők remekül kihasználták a CGI technika előnyeit.

Értékelés: 8/10.

Összességében nagyon is kijár a nyolc pont az első két epizódnak, a kiszámíthatósága ellenére ugyanis remekül kikapcsolt, a részek végi cliffhanger jelenetek pedig mindig felkeltik annyira az érdeklődésem, hogy heti nézőssé váljon számomra a széria. Ó, és még mielőtt elfelejtettem, érdemes szinkronosan is követni ám, remekül eltalálták a magyar hangokat. Én is ezt tenném ha nem lenne ez a három hetes lemaradás, így viszont kénytelen leszek a feliratra átváltani. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük