Első körben: Mellékhatás

Nagyon vártom már a premiert, de…

Amikor először hallottam a sorozatról azt gondoltam nekem ezt mielőbb látnom kell több szempontból is, hiszen amellett, hogy szeretem a komoly témákat feszegető sorozatokat, még az orvosi és talán kicsit biológiai szemléletű alkotások is a gyengéim, éppen ezért mielőbb csekkolni szerettem volna a Mellékhatást. Nos, az első két részt még a tévés premierjekor megnéztem áprilisban, ám azóta is várat magára a folytatás, magam sem tudom, miért, mert nem volt rossz, amit láttam, mégsem ragadott magával annyira, hogy feltétlenül folytassam…

Ami az alapsztorit illeti, bár sok főszereplője van a sorozatnak, és több síkon fut a történet, mégis ha ki kellene választanom egy személyt, akkor azt mondanám, hogy a középpontban egy igencsak sikeres és kissé talán öntelt nőgyógyász áll a középpontban, aki első ránézésre most jár szakmai és magánélete csúcsán, hiszen van egy praxisa egy magánklinikán, aminek hamarosan a vezetését is átveszi – az már más kérdés, hogy az apósától, szóval családban marad a vállalkozás alapon – illetve van egy felesége, akivel épp most terveznek gyermeket vállalni. Mindez azonban egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozik, amikor is kiderül, hogy egy illegálisan használt eljárás során meddővé tette egyik volt páciensét, akinek a kissé őrült férje halálosan megfenyegeti őt, ha nem segít nekik teherbe esni, akkor megöli. A sorozat másik aspektusában egy fiatal anyuka történetét ismerhetjük meg, aki ügyvédhez kénytelen fordulni miután volt férje mindenféle jogától megfosztva nem engedi, hogy találkozzon közös lányukkal. A kapocs pedig a két történetszál között a rokonság, a fiatal anyuka rég nem látott nagynénje történetesen a nőgyógyász felesége.

Bár már régóta tervezem megnézni a HBO saját gyártású sikersorozatait, az Aranyéletet és a Társasjátékot, sajnos eddig még nem sikerült, mégis úgy gondolom, hogy stílusilag talán közel állhat hozzájuk az RTL vadonatúj és egyben a legelső saját fejlesztésű drámai sorozata, a Mellékhatás. Az eddig megszokott sorozataimhoz képest első látásra sokkal sötétebb, darkosabb hangsúlyú, ám ezzel semmi problémám sincs, hiszen kellenek néha az ilyen sorozatok is, és akkor még nem is említettem azt az egészségügyi problémát, amire az egész sorozatot próbálta felhúzni a csatorna, amikor próbálta bemutatni a nagyközönségnek, ez pedig nem más mint a béranyaság.

Sajnos sok nőnek nem lehet természetes úton gyermeke, amiről igenis beszélni kell, mégsem tartom jó ötletnek, hogy a béranyaságra próbálták felépíteni a marketinget, és a sorozat szinopszisát is, hiszen való igaz, hogy ebből indult ki az alapsztori, mégis nem csak ekörül forog a teljes sorozat, és bár engem személy szerint meg lehet azzal, ha egy sorozat ennyire fontos és egyben kényes témát boncolgat, mégis biztos akadnak olyanok, akik pont emiatt nem adtak esély a sorozatnak, ami nagy kár, hiszen tényleg érdemes rá odafigyelni, már csak azért is, mert nem csak ekörül forog ám a sorozat.

A történet mellett a színészek kiválasztásával sem volt probléma, hitelesen hozták a karaktereiket, ám kedvencet még nem sikerült találnom, amit tulajdonképpen hibaként is felróható, mert szerintem nagyon fontos egy néző számára, hogy már első körben megtalálja azt a személyt, akivel valamilyen szinten azonosulhat, és máris hamarabb benevez a folytatásra is.  Magam sem tudom, hogy miért nem sikerült most egy ilyen karaktert találnom, pedig már az első két részben is együtt lehet drukkolni egyesek sikereiért, és elítélni másokat a cselekedeteikért, mégis talán túlságosan felszínesek maradtak, és ha a folytatásban jobban árnyékolják a személyiségüket, talán és is megtalálom a kedvencemet.

Az utolsó bekezdésben már spoileres leszek, így csak óvatosan görgessetek lejjebb. Én szóltam előre!

Egyetlen egy nagy hibát tudtam csak felfedezni egyébként, mégpedig azt, hogy már most messzire kiszagolható, hova fog a sztori haladni. Történetesen szinte biztos vagyok benne, hogy az orvos feleségének unokanővére lesz a béranya. És ez a sorozat legnagyobb mozgatórugója, így egy kicsit gáz dolognak tartom, hogy ezt már előre kilehetett következtetni. Persze sok múlik a tálaláson is, így kívánom, hogy sikerüljön meglepnie majd az íróknak, és az évadkritikában majd több pontszámot adhassak a sorozatnak.

Értékelés: 7/10.

Mindent összevetve nem volt rossz az első két epizód, de a hét pontot is csak nagyon nagy jóindulattal tudom megadni rá, jobban súrolná a hatot, de gondoltam megelőlegezek neki egy kis bizalmat. A folytatásra tehát még benevezek és ledarálom a közeljövőben a teljes első évadot, ám, hogy a napokban berendelt második évados premiernél is ott leszek-e majd a jövőben, az a további epizódok minőségén fog múlni. Én mindenesetre reménykedem, mert nem szeretném elengedni a sorozat kezét.

Képek forrása: RTL Sajtóklub

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük