A Tanár: A harmadik évadról

A megváltozott koncepció nem feltétlen vált a sorozat előnyére.

Bár a televízióban majd csak ősszel kerülnek adásba az eredetileg tavasszal tervezett bemutatni harmadik évad, az RTL Most+ – na meg persze az internet jóvoltából – aki szerette már rég megnézhette a teljes évadot, hiszen a múlthéten vált elérhetővé az évadzáró epizód. Ha csak egy szóval kellene jellemeznem a látottakat, akkor mindenképpen az alattomos vagy sunyi jelzőt használnám rá, hiszen olyan szépen csordogáltak a történések, hogy nekem csak a kilencedik epizód után tűnt fel, hogy már csak egy epizód van hátra és kész. Jelen esetben pedig a szépen csordogálást kétféleképpen is lehet érteni, hiszen míg viszonylag remekül bemutatták egy kapcsolat hullámhegyeit és völgyeit, elfelejtkeztek a sorozat alapkoncepciójáról, mégpedig a diákokról…

Persze tisztában vagyok vele, hogy Szilárd szerelmi élete mindig is jelen volt a sorozatban előbb Klaudiával majd Lillával, ám úgy érzem az írók ezúttal jobban előtérbe helyezték a magánéletét, és voltak olyan epizódok, amikor a diákok szinte csak statisztaként szolgáltak, és a 40-45 perces részből jó ha 15 perc rivaldafény jutott nekik. Mondom mindezt körülbelülire, hiszen természetesen nem mértem le pontosan, mégis úgy érzem, hogy több potenciál lehetett volna a diákokban, pláne, hogy az évad vége felé Szilárd kvázi új osztályt kapott, a sajátja ugyanis leérettségizett. Mondjuk ezért egy ballagási jelenetet, vagy valami nagyobb lezárást megérdemelt volna az osztálya, de ez sajnos elmaradt.

Hiába szorultak kicsit háttérbe a diákok, azért általuk is kaptunk néhány igen komoly és tanítási értékkel bíró heti esetet is, mint például az autizmus, a családon belüli erőszak, anyagi helyzetből adódó társadalmi különbség, vagy éppen a szülő irreleváns elvárása a gyereke felé, amelyeket egytől-egyig szépen vezettek fel a készítők és bizonyos szinten magával ragadóak voltak, ám mégsem ez marad meg élénken az emlékezetemben, hanem az ami az évad vége felé került bemutatásra, amikor is két egymástól külön nevelkedett és eddig sosem találkozott féltestvér találkozott egymással, és kezdtek egymás iránt táplálni olyan érzelmeket, amelyeket nem feltétlen kellett volna. Talán ez az eset volt az egyik felkavaróbb olyan értelemben, hogy erről a mai napig szinte tabu beszélni, éppen minden elismerésem, hogy a készítők bemerték vállalni és képernyőre vitték.

A diákok mellett a tanári karban is történt változás, hiszen míg Szilárd és Szeverin közös barátja, Ötvös András által megformált Ritter kikerült a képből, jött a helyére az új matematika tanár Barbara, akit Liptai Claudia alakított, és akinek az érkezését, már hónapokkal a rajt előtt beharangozott a csatorna, ami nem meglepő, hiszen mégiscsak hazánk egyik legnépszerűbb és legfoglalkoztatottabb műsorvezetőjéről van szó, aki közel 20 év után tért vissza az anyacsatornájára ám ezúttal az eredeti szakmájában, színésznőként. Szóval értem én miért volt ennek akkora hírértéke, ám azt már mégsem, hogy az előzetesekben is nagy hangsúlyt fektettek rá, és a marketing anyagon is már-már jobban előtérbe került, mint Nagy Ervin. Ezek után arra számítottam, hogy az évadban is kiemelten fontos szerepe lesz Barbarának, ehhez képest azt tapasztaltam, hogy alig kapott saját történetet, és inkább Szilárdnak és Lillának asszisztált, tehát inkább volt mellékszereplő mint főszereplő. Ettől függetlenül nagyon is bírtam a karakterét, a velős megjegyzéseit, csak nem feltétlen éreztem fairnek, hogy vele próbálták eladni a sorozatot, szóval sajnos Liptai Claudiának nagyobb volt a füstje mint a lángja.

Az utolsó bekezdésben már picit spoileresen tárgyalom ki az évad fő történéseit.

A harmadik évad fő mozgatórugója kétségtelenül Szilárd és Lilla kapcsolatának alakulása volt, ahogy próbálták volna elkötelezni magukat egymás mellett, de végül belátták, hogy ez a se veled se nélküled kapcsolat nem feltétlenül egészséges. Ha nagyon sarkosan nézem az évad történéseit, akkor akár azt is mondhatnám, hogy feleslegesen húzták el ezt az egészet, hiszen az évadzáró epizódban kb ott voltunk ahol a legelején, vagyis továbbra sem tudják eldönteni hányadán is állnak egymással. Ugyanakkor mégsem teszem ezt, mert ahogy a bevezetőben is írtam, remekül bemutatták egy kapcsolat előnyeit és hátrányait, ahogy egymás mellett elkezdték megismerni önmagukat, és rájöttek, hogy kapcsolatban nem feltétlen viselkedhet ugyanúgy az ember, mint előtte, szóval bár azt elismerem, hogy hamarabb is elérhettük volna a tetőfokot…

Értékelés: 7/10.

Mindent összevetve bár továbbra is szeretem ám a sorozatot, azért most több hibát fedeztem fel, mint korábban, ezért jogosan jár az egy pont levonás. A diákok háttérbe szorítása mellett a cliffhanger miatt is morcos vagyok egy kicsit, mert ha véletlenül nem folytatódna a sorozat, akkor bizony a rajongók eléggé koppannának. Bár valószínűleg nem fog a TV2-s Korhatáros szerelem sorsára jutni A Tanár, hiszen az RTL második legnézettebb sorozatáról beszélünk. Az viszont már más kérdés, hogy vajon mikor kapja meg a negyedik évados berendelést, és így mikor kezdődhet el a forgatás, lévén a tévében csak ősszel fog adásba kerülni. Bár tippre szerintem hamarabb zöld utat szavaznak a folytatásra, ha még nem tették meg eddig, az RTL Most+ ugyanis megduplázta az előfizetői számát Nagy Ervinnek és Scherer Péternek (Apatigris) köszönhetően.

Képek forrása: RTL Sajtóklub/RTL.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük