13 Reasons Why: A második évadról

Nem voltam felkészülve egy ennyire felemás minőségű folytatásra.

Már több mint két hete megnéztem a 13 Reasons Why második évadjának utolsó epizódját, mégsem tudtam rávenni magam, hogy levonjam a látottakról a konzekvenciát egy kritika megfogalmazásának keretein belül. Mondjuk szerintem már a darálási módszeremből sokat ki lehet következtetni, hiszen míg az első etap esetében tényleg csak a magyar feliratokra vártam,  és még így is megnéztem egy-két részt nélküle, addig most tudatosan csak azután kezdtem neki, amikor már a legtöbb részhez elkészült a fordítás, mégis majdnem egy hónapba került, mire teljesen a végére értem, és nem feltétlenül az időhiány vagy más  egyéb elfoglaltság miatt. Bármennyire is rosszul érzem magam, amiért ezt kell leírnom, de tényleg rettentő csapongó minőségűre sikeredett ez a folytatás. Telis-tele volt kihagyott lehetőségekkel, miközben a karakterek néha olyan cselekedeteket vittek véghez, amiért csak fogtam a fejem, és nem értettem, hogy lehetnek képesek ezekre még ennyi tragédia után is. És a legszomorúbb az egészben azonban mégiscsak az, hogy kisebb odafigyeléssel sokkal többet és jobbat is kihozhattak volna az egészből.

A történet hiába folytatódott ott, ahol az első évad véget ért, legyünk őszinték, már maguk az epizódok felépítése sem volt egy túl nézőbarát. Értem én, hogy próbálták olyan stílusban felépíteni, ahogy Hannah korábban készítette a kazettákat, és minden epizódban majdhogynem más állt a középpontban, mégsem sikerült olyan egyértelműre, sokkal inkább tűnt kesze-kuszának nekem az egész, mintsem logikusnak. Ráadásul mintha túl sok mindent szerettek volna belezsúfolni egyetlen részbe, ennek ellenére mégis sikerült unalmas jeleneteket is beleszőniük az íróknak. Ez alól sajnos a bírósági tárgyaláson játszódó jelenetek többsége sem kivétel, és akkor még a végén kialakult ítélethozatalról nem is beszéltem.

És ha már a logikánál tartunk, nyilvánvalóan a készítők sem szerették volna kétszer elmesélni ugyanazt, így amikor valamelyik diák került a tanuk padjára, szinte mindig elárultak némi új információt, új történetszálat is Hannahról, amivel nem is lett volna semmi probléma, hiszen ezáltal csak még emberibbé vált a lány, ám mégis, kissé bonyolult volt számon tartani az időrendben játszódó cselekményeket, legalábbis számomra mindenképpen. Vegyük csak a Zachhez kapcsolódó egészen új sztorivonal behozatalát, nem volt könnyű fejben átpörgetni, hogy mégis mikor történhettek azok, amiket elárult Hannahval kapcsolatban. Idővel persze én is rájöttem, mégis az élvezhetőségi faktorba durván belerontott, amikor meg kellett állítanom az epizódot, hogy most akkor alaposan átgondoljam, az új fejlemények végében mikor mi is történt valójában.

Ám az előbb leírtak semmi ahhoz képest, ahogy az iskola na és persze a diákok által tanúsított hozzáállás a sok-sok tragédiát követően. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt semmiféle változás sem, egyesek ugyanis sokkal jobban összetartottak, mint korábban, azt viszont egyáltalán nem értem, hogy Tylert például miért kellett ennyire kiközösíteni. Ahogy a focicsapat viselkedése sem volt egyértelmű, aztán idővel aztán persze szépen felvezették, hogy miért is próbálták megvédeni mindenáron Bryce-t. Ez persze korántsem bocsánat arra, amit ennek a jegye érdekében elkövettek, pláne az évadzáró epizódban. De Bryce szüleinek reakcióján is alaposan meglepődtem, amikor megtudták fiúkról a teljes igazságot, főként az édesanyja esetében. Brenda Strong ugyanis sokkal nagyobb színészi alakítást tudott volna nyújtani, feltéve ha úgy van megírva a karaktere.

Tovább rontotta az élvezhetőségi faktort az a tény, hogy a teljes évad tele volt kihagyott lehetőséggel. Vegyük például Skye-t, aki részben hasonló problémákkal küzdött, mint anno Hannah, mégsem teljesen ugyanaz volt a két eset, ebből adódóan egy gyönyörű karakterfejlődést is bejárhatott volna a lány, ahogy felfedezi a betegsége gyökerét, és a gyógyulás útjába lép. Ehhez képest, mintha az írók beijedtek volna az egész száltól, és gyorsan a kukába dobták az egészet. Pedig akár még Clay-nek is jót tett volna az egész, hogyha már nem lehetett ott Hannah mellett a legnehezebb időszakban, legalább Sky számíthat rá. De ugyanez igaz Justinra is, Clay és a szülei által végre kaphatott volna egy második esélyt, ráadásul még a korábbi rossz cselekedeteit is megmagyarázták azzal, ahogy bemutatták a Bryce-hoz fűződő, gyerekkora óta tartó barátságát, ehhez képest az utolsó epizódokra sikerült az egészet porig rombolni, és mindezt miért? Hogy újabb feszültséget keltsenek a harmadik évadig? Ha tényleg ez volt a cél, akkor nagyon mellélőttek. De felhozhatnám akár Sherit, vagy éppen Tony családi hátteréből fakadó érthetetlen megnyilvánulásokat negatív példaként akiket méltatlanul elhanyagoltak.

És akkor most értem el ahhoz a ponthoz, hogy spoileres információkat elárulva folytatom tovább az értékelést!

Sajnos az évadzáró epizódra sem csökkentek az elbaltázott lépések száma, sőt, ha lehet inkább fokozódtak. Vegyük csak szegényt Tyler-t, akit azért nem szeretnék szentnek beállítani, valamilyen szinten azért csak hozzájárult ahhoz, ahogy a többiek kiközösítették, de könyörgöm, mindenkinek jár a második esély. Az pedig tényleg megbocsáthatatlan, ahogy mindenki hátat fordított neki, és akkor még ők csodálkoztak azon, hogy miért is döntött végül majdnem a fegyveres vérengzés mellett. Ami kapcsán mondjuk elég nagy tökösség lett volna az írók részéről, ha tényleg meglépik, ugyanakkor örülök, hogy mégsem tették meg, és egyben reménykedem, hogy a jövőre érkező harmadik évadban, tanulva az esetből, méginkább odafigyelnek majd egymásra a diákok, és Bryce távozásával kicsit helyreáll majd a rend. Tudom sokat akarok, de remélem legalább ennek egy része megfog valósulni.

És ami Bryce-ot illeti, rettentően nevetséges ítéletet hoztak a felfüggesztett börtönbüntetésével, ám mégis az volt a legdühítőbb, hogy semmiféle megbánást nem tanúsított, és az új iskolájában biztosan ott fogja folytatni az egészet, ahogy itt abbahagyta. Arra azért fel voltam készülve, hogy nem fog igazságos ítélet születni, de azért ez mégiscsak közröhej, egyben rettentő rossz példát sugall a nézők felé, hiszen így könnyen az jöhet le, hogy nem számít, hogy mit csinál egy erőszaktevő, úgyis megfogja úszni az egészet. És akkor még az iskola felmentését és Hannah sárba tiprásáról még nem is beszéltem. Nem volt könnyű végignézni ezeket a jeleneteket, azonban öröm az ürömben, hogy Hannah története mégiscsak kapott némiféle lezárást, és végre mindenki elindultatott a továbblépés mezején. Hannah édesanyjának a döntése, amely szerint megvalósítja lánya álmát azzal, hogy New Yorkba költözik egyenesen szívbemarkoló volt… Ó, és ezek után teljes mértékben megértem Katherine Langford döntését, amely szerint ő már nem szeretne visszatérni a folytatásra. Szerintem is ez a helyes döntés, de erről majd később egy külön posztban részletesen is kifejtem a véleményem.

Értékelés: 7/10.

Bármennyire is sajnálom ezt leírni, de a minden szempontból zseniális első évad után hét pontnál többet nemtudok adni a másodikra. Rengeteg kihagyott lehetőség és vakvágányok sorozata vezetett ideig a felemás évadig, ugyanakkor mégsem mondanék még le teljesen a sorozatról, hiszen az évad vége felé történtek alapján látok én még esélyt a javulásra. Remélem, hogy a harmadik évadra ismét visszatér a jól megszokott dicsőség, mert a 13 Reasons Why nagyon nem ezt érdemelte volna, amit a második évad során tettek vele…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük