Julie Plec utoljára adott még egy gyomrost a rajongóknak: A The Originals csalódást keltő utolsó évadáról

Közel sem búcsúzott olyan méltón a sorozat, mint azt megérdemelte volna.

Múlthét hétvégén az ősi vámpíroknak szenteltem minden szabad percemet, és egyhuzamban ledaráltam a The Originals ötödik és egyben utolsó évadát. Gondoltam, még egyszer utoljára elmerülök a sorozat egyébként tényleg érdekfeszítő univerzumában, és mindvégig abban reménykedtem, hogy Plec asszonyság visszavette a hatalmat, még méltón fog véget érni a Mikaelson család története. Ám sajnos hatalmasat kellett tévedtem. És most még azt sem mondhatnám, hogy az én elvárásaim voltak túlságosan nagyok, merthogy egy olyan sorozat, amely két erős, és két viszonylag hullámzó, ámde mégiscsak élvezhető évadon van túl, ott igenis meg lehetett volna überklasszisra írni a záróepizódokat. Ám Julie Plec inkább gondolt egyet, és a rajongói kéréseknek fittyet hányva, a Vámpírnaplók fináléjára kísértetiesen hajazó – biztos csak a véletlen műve, aha persze – képsorokkal vetett véget a The Originals pályafutásának. És ezek után még abban bízik, hogy a Legacies lesz a harmadik sikersorozata…

Figyelem! Spoileresen folytatom a tovább az érzelmektől nem mentes kitárgyalást.

Ha csak egy momentumot kellene kiemelnem az ötödik évad történéseiből, akkor egyértelműen azzal kezdeném, hogy minden józan észt nélkülözve eszeveszett öldöklésbe kezdett Plec, amelynek köszönhetően az ötödik évadban még továbbra is állandó szereplők fele nem is élhette meg a finálét, vagy pont az utolsó epizódban lelte halálát. És a legszomorúbb az egészben, hogy az esetek többségében még csak nem is vitte előre a sztorit a szeretett karakter megölése, avagy teljesen felesleges húzások voltak. Még Hayley megölése valamilyen szinten érthető is volt, hiszen elegendő bonyodalmat és szívbemarkoló jelenetet okozott a halála, ahogy még Josh esetében is megértettem, miért döntöttek így az írók, vagyis inkább Plec, pláne annak fényében, hogy Aiden óta semmit sem tudtak magánéleti szempontból kezdeni vele az eltelt évek során, így tulajdonképpen kapott egy szép keretet azáltal, hogy visszahozták a számára a vérfarkas srácot. Ám ami a többieket, az eredeti vámpírokat illeti, na ott már nincs semmiféle mentség azért, ahogy véget ért a sorozat. De erről egy picit később.

Plec keze nyoma nem csak a haláleseteken érhető tetten, hanem bizony a megannyi logikátlan és helyenként karakteridegen cselekedetek által is. Sok-sok történetszálat behozott erre a 13 epizódra, amelyek többsége utána csak úgy lógott a levegőben. Ilyen volt például a New Orleansi közösségen belül megingott bizalom, vagy éppen Elijah és Vincent hirtelen jött szerelmi életük, de Mystic Falls is visszaköszönt nem egyszer, amit már csak időhúzásnak és a nosztalgiafaktor bevetésének tudtam elkönyvelni. Na és persze egy kisebb előretekintést kaphattunk a Salvatore intézményből, ezáltal még könnyebben be lehet lőni, hogy milyen is lesz a Legacies. A legértelmetlenebb húzás azonban a náci vámpírok behozása volt, akik bár érdekesnek tűntek, ám mégis ők hozták a legtöbb káoszt a fenyegetéseikkel és tetteikkel, mindezt azért, hogy Hope egy perc alatt lezavarta őket… #fucklogic

De, hogy azért némi pozitívumot is mondjak a méltatlan finálé kitárgyalása előtt, a színészek próbálva menteni a menthetőt alapon tényleg igyekeztek kihozni karaktereikből a maximumot. Ez főképp Klausra és Elijahra vonatkozik, akiknek megannyi érzelmes jelenet jutott az utolsó részekre, Joseph Morgan és Daneil Gilies pedig most sem hazudtolták meg önmagukat. Sajnálom, amiért az eddigi kritikáimban nem emeltem ki a színészi játékukat, ám most mindenképpen megteszem, hiszen számtalan szép pillanatot okoztak az eltelt öt év során, amit ezúton is köszönöm. Ezúttal is sikerült többször is elérzékenyülnöm, elég csak Elijah emlékeinek visszatérésére gondolni. “Furcsamód” azonban a finálé során már közel sem voltak ennyire érzelmes hangulatomban.

Azt gondolom, hogy Julie Plec egy hatalmas szöget ütött a még el sem indult Legacies koporsójába, amiért a személyes bosszúvágyból vezérelve, úgy döntött, hogy egy nevetségesen otromba képsorral, Klaus és Elijah megölésével zárta le a sorozatot. És mindezt azért, mert sem Joseph, sem pedig Daniel nem mutatott elegendő érdeklődést a készülő spin-offal kapcsolatban, vagyis magyarul, nemet mertek neki mondani, amikor Plec felkérte őket, hogy legyenek részese a TVD-Originals következő fejezetének. És tette mindezt a lehető leglogikátlanabb megoldással. Már eleve a kivitelezés, miszerint csak úgy a semmiből előkerül a fehér tölgyből készült tőr is kissé hiteltelen, ám az méginkább, hogy miért akart mindkét testvér meghalni?

Ez ugyanolyan, mint a Vámpírnaplók esetében, ahol Damon várt megváltást a feláldozásával, végül azonban átveszi Stefan tőle ezt a “hálás” feladatot, többek között így bizonyítva öccse iránti lojalitását és szeretetét. Most is Klaus döntött úgy, hogy feláldozza magát annak érdekében, hogy legyen jövője Hope-nak, ám Elijah  tűzön-vízen követve öccsét, a halálba sem tesz másként. De miért kellett mindkettőt megölni? Teljes mértékben elegendő lett volna csak az egyikük feláldozása, és itt tényleg a bármelyikükön van a hangsúly, hiszen ha Elijah átveszi öccsétől a Hollow-t, akkor legalább ellensúlyozta volna a Hayley halálában játszott bűnrészességét, nem mellesleg újra együtt lehetett volna a lánnyal, Klaus esetében pedig hatalmas karakterfejlődés lett volna az egyedüli halála, tekintve, hogy hogyan robbant be anno a TVD-be. De így, hogy egymást karöltve szúrták le egymást, teljesen hiteltelenné tették az egészet, ráadásul ha már így is történt, legalább még egy jelenetet leforgathattak volna, amelyben Elijah találkozik Hayley-vel, Klaus pedig Camivel, ha utóbbit már úgyis visszahívták a fináléra. De nem, Plec asszonyság szart mindenki fejére, és már csak dacból sem teljesítette a rajongók kérését, Hope pedig 15 éves korára teljesen árva maradt. Most komolyan, melyik apa szeretné, hogy lánya védtelen maradjon, mikor az öccse ígyis-úgyis meg akart halni? És mindezt a logikai bakikat még az sem ellensúlyozza, hogy legalább Freya, Rebekah és Kol megkapták a boldog befejezést.

És tudjátok miért vagyok mérges? Hogy az eredeti elképzelés szerint Klaus összejött volna Caroline-al, és ketten együtt egy európai körútra indultak volna, csak a sorozat pestise, azaz a showrunner végül a Stefan iránti tiszteletből, és a saját bosszúvágyával vezérelve végül meggondolta magát, ezzel körülbelül semmisé vagy legalábbis okafogyottá téve, hogy miért is hívta vissza Candice Kinget négy alkalommal is a The Originals utolsó évadába. Ezek után már tényleg azt a következtetést lehet levonni, hogy Elenán kívül senki sem lehet boldog – emlékezzetek vissza, Bonnie is elvesztette szerelmét nem sokkal a finálé előtt.

Értékelés: 5/10.

Ha anno már a harmadik évadra hét pontot adtam, akkor most ötnél többet nem adhattam. Figyelembe véve, hogy hova futott ki végül az ötödik, egyértelműen az lett volna a legjobb megoldás ha még tavaly véget ér a sorozat, és el sem készül ez az utolsó évad. Nagyon sajnálom, amiért egyetlen személy öntörvényeskedése miatt végül ide futott ki az ősi vámpírok története, sokkal többet érdemelt volna a The Originals. Nem jó ennyire keserű szájízzel búcsúzni a sorozattól, de remélem az idő azért majd megszépíti az emlékeket, és csak a kellemes pillanatok fognak eszembejutni, merthogy voltak azért abból bőségesen. A finálé ellenére sem bántam meg, amiért anno belekezdtem a Vámpírnaplók spin-offjába, és még így is hiányozni fog a sorozat, csak egyelőre inkább dühvel gondolok vissza rá, mintsem szeretettel… ❤

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük