Barátok közt: Négy gondolat az első két évadról

Az RTL egyik egykori zászlóshajója már a harmadik évadnál tart.

Idén június 1-jén olyat lépett az RTL, amire szerintem senki sem számított.: közel egy évvel a sorozat véget érte után végre elkezdte újra leadni a legelejétől az RTL Gold képernyőjén. Pedig jól emlékszem anno, még mindig bőven a csúcson járt a Barátok közt, többször is igény lett volna az ismétlésre, ám a csatorna nem volt hajlandó engedni a rajongóknak – egy 2010-es cikk is erről tanúskodik – na de most, hogy már leköszöntek Berényiék és Kertészék, az exkluzív tartalom is véget ért, így zöld utat kapott az újrázás. Programstruktúra szempontjából egyébként pont a legjobbkor kezdtek neki az ismétlésnek, a nyári uborkaszezonban, mi sem igazolná jobban, hogy sokszor többen követték Berényiék életét, mint a premier résszel jelentkező Éjjel-Nappal Budapestet, és az RTL Moston is több hétig ott volt a TOP5 tartalomban.

A múlthéten véget ért a második évad is, így gondoltam összeszedek négy érvet, miért is érdemes ismét visszatérni a Mátyás Király térre. 😉

#1. Nosztalgia a köbön

Idén 25 éves a két nagy kereskedelmi televízió, és talán ezért sem véletlen, amiért egyre több klasszikus műsort újra képernyőre tűz az RTL az RTL Gold felületén, köztük természetesen a szóban forgó hazánk legelső napi sorozatát. A Barátok közt egy évvel később, 1998-ban indult, túlzás nélkül állíthatom, hogy generációk nőttek fel rajta, éppen ezért biztosan mindenki találna benne egy-két kedves motívumot vagy pillanatot, ha belelesnének az ismétlésbe. Arról nem beszélve, hogy a fiatalabbak számára, akik esetleg a közepén, vagy a vége felé csatlakoztak be a történésekbe, azoknak most itt a lehetőség, hogy megnézzék, honnan is indult minden, és miért is volt se veled-sem nélküled kapcsolatban Nóra és Miki, vagy éppen mi lehetett annak az oka, hogy Claudia úgy megkeményedett az évek során, vagy hogyan tudta megalapítani az elején nagyon is léhűtő Laci a Novák futárcégét.

#2. Családias légkör

Szerintem azzal sem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, mennyire családias légkörű volt a legelején a sorozat, nem hiába nyilatkoztak róla akkoriban sokszor családonként, Berényiék, Kertészék, Hofferék és természetesen a Novákék. De a későbbiekben is, miután sorban távoztak az alapszereplők, újabb családok jelentek meg – a Szilágyiékat követően miután Hofferék távoztak, megérkeztek a Szentmihályi família, akik közül Kiss Ramóna karaktere maradt a legtovább, közel 16 évig.

#3. Komoly témák pedzegetése

A Barátok közt azért is volt nagyon erős, mert nyíltan döntögettek tabutémákat, kezdve a cigányság kérdésen át, a testi és lelki fenyítéseken át például a nemi identitással is. Juhász Gabi karakterén keresztül remekül bemutatták, hogy képes az ember elveszteni a józan ítélőképességét, amikor nem képes feldolgozni azt, hogy nem lehet gyermeke, miközben mást sem szeretett volna jobban az életében, de Nórán keresztül azt is megnézhettük, milyen sok fizikai és lelki nehézséggel jár az, ha szeretné felkutatni vér szerinti szüleit. Továbbá Hoffer Józsi karakterfejlődéséről sem szabad elfeledkezni, ahogy a testi fenyítéstől nem riadó vissza családfő szépen lassan letesz gyermekei életének irányításáról, és hagyja hadd kövessék el a saját hibájukat az útkeresésük alatt, különösen Eszter esetében, Misivel azért lesz még bőven konfliktusa a harmadik évadban is.

#4. Hamar kinőtték a gyerekhibákat, és a szereplők számára nem lett idegen a kamera

A TV2 konkurens sorozata, a Jóban Rosszbannál nagy szeretettel szerették hangoztatni, hogy a 2005-ös rajtnál büszkék voltak arra, hogy ők csakis kizárólag képzett színészeket alkalmaztak – aztán ez persze idővel változott… – ebből kifolyólag a Barátok közt pedig nem. Tény és való, hogy főleg a fiatalabb generáció esetében igaz volt ez a megállapítás, mégis idővel szerintem igenis belejöttek, és Juga Veronika, Konta Barbara vagy éppen Váradi Zsolt is gyakorlatiasan mozogtak a kamera előtt, és sok színészi feladatot eltudtak hitelesen játszani. És még azok a fránya mikrofonbelógások is hatványozottan csökkentek az idő előrehaladtával. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük