The Good Doctor (Doktor Murphy): Kritika a második és harmadik évadról

Továbbra is nagyon szeretem a sorozatot.

A zseniális első évad után több mint két évet vártam a folytatással, magam sem tudom miért, bár így megvolt az előnye annak, hogy egyhuzamban daráljam le a második és harmadik évadot. A látottak alapján elöljáróban annyit szeretnék elmondani, hogy összességében elégedett voltam a két szezonnal, és voltak ugyan klisés húzások, de egy kivételével azok is szerethetően lettek tálalva. A minőség tehát egy aprócskát ugyan visszaesett, ennek ellenére még mindig a Doktor Murphy az egyik kedvenc sorozatom.

A továbbiakban pedig, spoilerekkel tarkítva ki is fejtem, hogy miért.

Mivel a harmadik évadot láttam legutóbb, így értelemszerűen azok a cselekmények élnek élénken a fejemben, amelyek ebben történtek, így a kritika is főképp arról fog szólni, ám két dolgot mindenképpen megszerettem volna említeni a második évaddal kapcsolatban is. Az egyik Andrews látványos és egyben szép karakterfejlődése volt Murphy iránt. Ahhoz képest, hogy a legelején egyáltalán nem akarta alkalmazni a kórházban, eljutott odáig, hogy kiálljon mellette a saját munkájának rovása ellenére is. Szegény Shaunra egyébként rájárt a rúd azáltal, hogy másik pályára kötelezték, az ebből adódó jeleneteket jó volt nézni, különösen a betegségéből kiindulva, ahogy néhányszor már átlépett egy bizonyos határt. A másik pedig Morgan betegségének kiderülése volt, amit a harmadik évadban gyönyörűen kibontottak. Jó látni, ahogyan Shaun mellett foglalkoznak a többi szereplővel is és nem csak kirakatbábuként funkcionálnak.

Utóbbi kategóriába csak szegény Cartly-t tudnám sorolni, ám amikor a kritika írása közben megnéztem az IMDB oldalt, mégis hányszor szerepelt a karakter a sorozatban, meglepő módon már az első évadban is jelen volt 3 epizódban, a másodikban úgyszintén, míg a harmadik évadra állandó szereplővé nőtte ki magát. Szereplés terén tehát szép utat járt be a harmadik évaddal befejezőleg, a történet szempontjából viszont sajnos már kevésbé. Bármennyire is megkedveltem a karaktert, és jó párost alkotott Shaunnal, érezhető volt, hogy csak időleges lesz az egész, amit valahol nagyon sajnáltam, mert szerintem nagyon összeillettek, és cukik voltak együtt, de Shaun Leah-ba volt szerelmes. Ettől függetlenül szerettem a kapcsolatuk alakulását, és nem bánom, hogy eddig tartott. Azt már sokkal inkább, hogy ez egyenesen azzal járt, hogy Carly-t ki is írják a sorozatból.

A harmadik évaddal kapcsolatban egyetlen egy negatívumot tudnék felhozni. Bármennyire is igyekeztek az írók felvezetni Claire gyökeres megváltozását az édesanyja halála miatt, egyértelműen ezt tartottam a legotrombább döntésnek. Egy ilyen “csavart” ugyanis szinte minden sorozat elő szokott hozni, különösen a középiskolában játszódóak (lásd Glee, Narancsvidék), de szerencsére itt valamilyen szinten megalapozottnak tartottam Claire megnyilvánulásait, és viszonylag hamar túlléptünk rajta úgy, hogy a döntéseinek megvoltak a következményei, ergo logikusan lett felépítve ez a szál is. Szóval még itt is látszott az írók következetessége, és nem csak azért dobták be, hogy éppen legyen valami és töltsük ki a maradék játékidőt valamivel, mégis úgy érzem, ha ez az egész kimarad a harmadik évadból, nem vesztettek volna semmit sem.

Ami pedig az évadzáró epizódot illeti, merész döntés volt egy földrengést behozni, de én imádni szoktam az ilyen tematikus epizódokat – a Grace klinikában is nagyon szeretem ám – ráadásul több szempontból is mérföldkő volt, elég csak Leah és Shaun vagy éppen Claire és Melendez kapcsolatának alakulására gondolni. Utóbbit egyébként nagyon szépen alakítottak ki a készítők, már az első évadtól kezdve érezhető volt valamilyen vonzalom a karakterek között, amit szépen lassan sikerült elmélyíteniük, de a legszomorúbb az egészben az volt, hogy mostmár sohasem teljesedhetett be teljesen. Melendez halála eléggé merész egyben meglepő húzás volt, és bár nagyon sajnálom, mert eléggé megkedveltem a 3 évad alatt, mégsem bánom, hogy megmerték hozni a döntést, hiszen ettől csak még reálisabbá vált a sorozat. Arra mindenesetre kíváncsi leszek, miképpen fogja befolyásolni a hiánya a többi szereplőt a negyedik évadban, pláne így, hogy az élet felülírta a sorozatot, és foglalkozni fognak a coviddal is.

Értékelés: 8/10.

Mindent összevetve továbbra is nagyon szeretem a sorozat atmoszféráját, ettől függetlenül be kellett látnom, hogy minőségileg ugyan csak egy kicsit de mégiscsak csökkent, így a nyolc pontot tartottam reálisnak. Két szereplővel kevesebbel de robog tovább a sorozat, én pedig legkésőbb a nyáron ismét tartok majd egy darát. Oh, és még mielőtt elfelejteném, szinkronosan is ajánlanám a sorozatot az RTL ugyanis véleményem szerint eléggé minőségi szinkront készítettet a sorozathoz. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük