Szombaton győztest hirdet az X-Faktor, lássuk mi történt az élő adások alatt!

Mielőtt szavaznátok, én is elárulom a véleményem.

Kétségkívül régen írtam már az RTL tehetségkutató showműsoráról, pedig szinte minden szombat este megnéztem az aktuális adásokat, azonban mégiscsak a hallgatás mellett döntöttem, mégpedig szándékosan és egyben megalapozottan. Nem tudtam volna ugyanis mit írni, önmagamat pedig nem szerettem volna megismételni. Tulajdonképpen hétről-hétre ugyanazt a minőséget hozta, míg a versenyzők többsége nem nagyon mert kimozdulni a komfortzónájukból, és a maguk műfajában megmaradva választottak dalokat, addig a mentorok hol dicsérték hol pedig kritizálták a produkciókat. A legtöbb esetben pedig valójában ki is lehetett volna hagyni ezeket az értékeléseket, néha tényleg csak időhúzásnak éreztem az egészet. Ez pedig egy ilyen kaliberű műsornál, ahol az énekesek mellett a mentoroknak kellene lenniük a másik húzóerőnek, elég nagy probléma.

A véghajrába végül Serena Rigacci, Gulyás Roland, illetve Ricco & Claudia jutott be, az élő adásokban nyújtott teljesítményük egyébként már régóta borítékolható volt a továbbjutásuka mentorok sem egyszer hangoztatták ám –  szóval egyáltalán nem ért meglepetésként a múlthét szombaton kialakuló végeredmény. Ennek ellenére valamilyen szinten sajnálom Tóth Bettina kiesését, aki bár tőlem rettentően távol álló stílust képviselt, mégis érdekes és egyben különleges volt nézni, ahogyan rapperként ennyire sokáig eljutott. Rajta kívül talán az operaénekes kiesését tartom még korainak, az általa előadott népdal nekem ott van az idei produkciók TOP10-es kategóriájában. A többiekre azonban most nem térnék ki részletesen, sajnos senki sem okozott akkora katartikus pillanatot, amit feltétlenül érdemes megemlíteni.

A még versenyben lévő finalistákról azonban már sokkal inkább szeretném elmondani a véleményem, így tehát a továbbiakban róluk olvashattok, a végén pedig azt is elárulom, hogy kit vagy éppenséggel kiket szeretnék látni a dobogó legfelső fokán. A döntőre való ráhangolódásképpen pedig az adott versenyző kiértékelése után mindig a számomra legemlékezetesebb produkcióját fogom beágyazni.

Serena Rigacci

Amilyen szép utat járt be az olasz lány a válogatótól egészen a mentorházig, olyan sebességgel kezdett kipukkanni az élő adások alatt. Én igenis bosszús vagyok emiatt, mert rettentő tehetségesnek tartom Serenát, de mégsem tudtam felhőtlenül élvezni az előadásait. Talán ha nem csempészi bele minden dalba a saját ízlésvilágát, előadásmódját, akkor nagyobbat is szólhattak volna a produkciói. Radics Gigi slágere is egy ponton felismerhetetlenné vált a számomra. Na meg persze az sem ártott volna, ha a lehető legkisebb mennyiségre redukálja a hamis hangokat, de ez sem jött mindig össze. Ettől függetlenül a mentorok és a nézők is nagyon szeretik a lányt, én is nagy esélyesnek tartom a fődíj elnyerésére, amit tulajdonképpen meg is érdemelne, én mégsem az ő győzelmének örülnék a legjobban.

Minden hibája ellenére okozott néhány szép pillanatot, a gyönyörű magyar népdal is köztük van ám:


Gulyás Roland

A műsor idei nagy visszatérője egyértelműen Gulyás Roland volt, aki hétről-hétre szépen menetelt előre, egészen az utolsó két-három adásig, amikor is mindig volt valami, ami miatt odalett a varázs. Na nem az elénekléssel volt a gond, hanem sokkal inkább az átéléssel. Ha nagyon kötözködő akarnék lenni, akkor mondhatnám akár Danics Dóra férfiverziójának is, vagyis a produkciókat a legtöbb esetben profin előadta de egyben érzelemmentes is maradt. Ráadásul a különlegesen karcos hangszínéhez szerintem nem minden dal áll jól, és csak kevésszer sikerült belenyúlni a tutiba, amikor is Roland kamatoztatni tudta tehetségét.

Az egyik ilyen alkalom Takács Nikolas dala mellett az LGT egyik ikonikus slágere volt, amit az előadást követő napokban többször is visszahallgattam:


Ricco & Claudia

Őszintén szólva a válogatás ideje nem voltam túlságosan elragadtatva a párostól, ám ahogy haladtunk előre a műsorfolyamban, úgy vált egyre szimpatikusabbá számomra Ricco és Claudia, amihez bizony sokat hozzátettek a produkciók előtti kisfilmek. Hétről-hétre profibbnál profibb előadásokkal léptek fel a színpadra, aztán egy idő után kezdtek kissé egysíkúvá válni, azáltal, hogy szinte mindig nagyívű balladák eléneklését kapták, egészen a múlthétig, amikor is végre egy magyar dalt is elénekeltek.

Bár minőségileg ez volt a leginkább megkérdőjelezhetőbb, a hamissága mellett Ricco magyar kiejtésén is lett volna mit javítani, ettől függetlenül értékelem a bátorságukat, amiért végre megmutatták egy új oldalukat is, Claudia pedig elképesztően sokat fejlődött énekhangilag, szóval ezzel megadták a végső löketet, hogy én nekik drukkoljak a fináléban.

 

Persze akkor sem leszek túlságosan lecsüggedve, ha végül Serena vagy Roland visz végül mindent, de véleményem szerint Ricco & Claudia érdemelné meg igazán a győzelmet. De persze a ti véleményetekre is kíváncsi vagyok ám, szavazás formájában el is árulhatjátok, hogy ki(k) számotokra az abszolút favorit. Szavazni itt tudtok. 🙂

Egy biztos, szombaton minden kiderül, a fináléra pedig Istenes Bence is visszatér műsorvezetőként, mivel Kiss Ramóna a Celeb vagyok, ments ki innen! elfoglaltságai miatt már a múlthéten elbúcsúzott. Bár Rami az esetek többségében remekül helyállt a vadonatúj szerepkörében – persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem lenne még hova fejlődnie – az adások eleji táncos belépőit külön szerettem, de mégiscsak jó lesz viszontlátni Bencét.  A celebszivató reality másik házigazdája, Puskás Petit egyébként nem kell nélkülöznünk most szombaton sem, valószínűleg később csatlakozik majd a stábhoz.

Képek forrása: RTL Sajtóklub

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük