Első körben: Valor

Nem sok létjogosultságát látom ennek a sorozatnak!

Ha azt hittétek, hogy a Dynasty lesz a legalja a The CW idei pilotjainak, akkor nagyot tévedtetek, a Valornak ugyanis sikerült még lejjebb teljesítenie. Tette mindezt úgy, hogy előzetesen semmiféle elvárásom nem volt a sorozattal kapcsolatban, hiszen a műfaja és a története nagyon távol áll az érdeklődési körömtől. Legalábbis ezt hittem, egészen mostanáig. A csatorna katonai szériája ugyanis tele van sok-sok szappanos és fordulatosnak szánt, ámde valójában rém unalmas történésekkel. A nagy rejtély pedig nem sok vizet zavart, nem is értem, hogyan lehetne kihozni ebből egy normális történetet. És akkor még a meglehetősen gyér CGI effekteket meg se említettem.

A sorozat középpontjában egy katonai bázis áll, ahol az egyik akcióban részt vevő katonákat nem várt támadás érte, amelynek következtében a két pilótán kívül mindenki meghalt. Mandani és Gallo is csak úgy élhette túl, hogy nem éppen tisztességes dolgokat vittek véghez. Aztán persze idővel kiderül, hogy rajtuk kívül még két társuk is túlélte a szerencsétlenséget. Éppen ezért amellett, hogy meg kell szervezni a kimenekítésüket, a két pilótának rá kell jönnie, hogy mi volt a küldetésük valódi célja, máskülönben évekre a rács mögé kerülhetnek.

A sztorit visszaolvasva mégis érdekesnek tűnhet maga a koncepció – bár ha nem a The CW-n futna, valószínűleg még a pilotra sem lettem volna kíváncsi – ám a kivitelezés nem éppen ebben győzött meg engem. Már maga a bázison zajló élet sem kötött le igazán, ahogy a szereplők sem. Nem tudtam ugyanis azonosulni egyikőjükkel sem, ezek után pedig nem tudom, hogy mit írhatnék meg. Úgy érzem, hogy még a szavakat sem érdemes erre a kritika írására rááldozni, ezzel pedig szerintem mindent elárultam.

Azért azt még hozzáfűzném, hogy ez a nagy átívelő szálat sem mutatták be oly módon, hogy én most a körmömet rágjam a folytatásért. Pedig szerintem stílustól függetlenül hasonlóan is meglehetett volna oldani, mint anno a How to Get Away with Murder első epizódjában, de még a törekedést sem éreztem az írók részéről, hogy ezt most a nézők számára élvezhetően tálalják. Nem volt meg az a feszes tempó és remekül véghezvitt vágások vagy váltások a jelenetek között, amik kellettek volna.

Sokszor szokta az a kritika érni a csatornát, hogy szeretnek kirakatembereket alkalmazni a sorozataikba, ami tulajdonképpen félig-meddig igaz is, ám ez nem jelenti azt, hogy színészként ne állnák meg a helyüket. Itt viszont nagyon is megdőlni látszik az én teóriám, a két főszereplő ugyanis sokkal szebbek, mint amennyire tehetségesek. Legalábbis nekem ez jött le a pilot alapján. A Mandani bőrébe bújt színésznő ráadásul engem kicsit még irritált is néha.

Értékelés: 3/10.

Kiforratlannak érzem az egészet, mintha maguk a készítők sem tudnák, hogy mi is volt ezzel a sorozattal a céljuk, éppen ezért sem értem, hogy mégis miféle potenciált láthattak a The CW fejesei ebben, hogy végül berendelték sorozatnak, miközben a sokkal érdekesebbnek tűnő Insatiable-t passzolták. Még szerencse, hogy a Netflix átvette. Visszatérve a Valorra, három pontra tudom csupán értékelni a készítők próbálkozását, és a bevezetőben említett megkérdőjelezhető CGI technika miatt nem is vontam le pontot. Egyelőre nem tudom milyen sorsot szánjak a sorozatnak, talán kap majd tőlem még egy esélyt. Jelen pillanatban egyébként egyre messzebb kerül a második évadtól. És azt hiszem, ez jól is van így.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük