Első körben: Shameless (Szégyentelenek)

Nem is értem, hogyan kerülhette el a figyelmemet ezidáig a sorozat!

Na jó, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor tudom az okát, az agyon hypolt szériák ugyanis engem inkább riasztanak, mint vonzanának, de gondoltam, ha a régóta tervezett Gilmore Girls első epizódjára tudtam időt szakítani, akkor a Shameless-re is vessek egy pillantást, és banyek, milyen jól is tettem! Tegnap láttam az első epizódot, de még most is konkrétan az államat keresgélem a földön, na ennyire ledöbbentettek a látottak, de természetesen csakis pozitív értelemben. Szóval bocsi Gilmore lányok, de a Gallagher família most prioritást élveznek nálam, szóval bármennyire is csábító Stars Hollow, én mégiscsak a Showtime szériáját fogom bedarálni az két ünnep között.

A hozzám hasonló delikvenseknek üzenném, hogy a sorozat tulajdonképpen a Gallagher család mindennapjait próbálja bemutatni, akik egyáltalán nem szokványos életet élnek: míg az anya már hónapokkal ezelőtt lelépett, addig az apa alkoholba fojtva bánatát folyamatosan iszik, tulajdonképpen a nap legtöbb felében inkább részeg, mintsem józan. A gyerekek nevelése így a legidősebb testvérre hárul, Fiona pedig minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az öt testvére viszonylag normális körülmények között nőhessen fel.

Rég találkoztam már ehhez hasonló sorozattal, ahol tényleg arra törekednek, hogy minél realistább, természetes módon ábrázolják a történéseket, kezdve a lezülléstől egészen az erotikus jelenetekig, és akkor a folyamatos káromkodást nem is említem. Hát igen, meglátszik, hogy országos csatornák sorozataihoz vagyok szokva, de azt hiszem ezentúl bepróbálkozok több kábelcsatornás alkotással is.

Szóval, visszatérve a Shameless pilotjára, nekem tulajdonképpen minden tetszett benne, hiszen maga az alapötlet is zseniális, de egyértelműen a karakterek fogtak meg. Frank már most nagyon kiérdemelte az évtized legrosszabb apa címet, botrányos viselkedésével sikerült kb. az első percben megutáltatnia magát velem, vele szemben Fiona a szimpátiámat nyerte el igen hamar. Hihetetlenül erős karakternek tűnik ő számomra, aki néha igenis esendő típusnak tűnt, mégis tényleg mindent megtett a testvérei érdekében, feláldozva ezzel a saját életét. Éppen ezért is örültem annyira, amikor a képbe került Steve, mondjuk annak már kevésbé, hogy nagyon úgy tűnt, kialakulóban van egy szerelmi háromszög…

Ami pedig a többi Gallaghert illeti, bár nem sok idő jutott rájuk, azt azonban mégiscsak le lehetett szűrni, hogy egyáltalán nem papírmasé szereplők lesznek, legalábbis Ian és Lip korántsem tűntek annak, ugyanis mindketten kaptak érdekes szálakat, amiknek a végkifejletére kíváncsi leszek. Persze a kisebbek is biztosan bekavarnak majd a nagyobbak dolgaiba, de nem hiszem, hogy sok vizet zavarnának majd az elején, ettől függetlenül igen értelmes és éretteknek tűntek, különösen Debbie. A Gallagher család mellett pedig a szomszéd páros is meglepően frappáns karaktereknek tűntek.

Értékelés: 10/10.

Minden szempontból lenyűgözött egy egyben kikapcsolódtam a közel egy óra alatt, szóval jogosan jár a tíz pont. Egyes egyedül csakis a szerelmi háromszög felvezetése zavart egy kicsit, de hékás, nem egy The CW-s sorozatról beszélünk, éppen ezért csak emiatt nem fogom már a legelején leírni a sorozatot, hanem inkább bízok az írókban, hogy ebből is egy érdekes szálat fognak kreálni. A szinkronosan nézőknek pedig jó hír, hogy a Viasat3 jóvoltából az első öt évad már rég elérhető magyarul. Én is szinkronosan néztem meg az első részt, ami szerintem meglepően jó lett, de figyelembe véve, hogy egy ideje már nem folytatta a sorozat vetítését, így a hatodik és a hetedik évad is csak feliratosan érhető el, azt hiszem áttérek az utóbbira. A darálást pedig a két ünnep között mindenképpen elkezdem. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük