Első körben: Kevin (Probably) Saves the World

Rég találkoztam már ennyire kétértelmű sorozattal.

Őszintén szólva, ha csak a történetet veszem figyelembe, nem igazán ragadott volna meg a sorozat, sokat lendített Jason Ritter személye azon, hogy mindenképpen bepróbálkozzak vele, még annak ellenére is, hogy magyar felirat egyenlőre nem készült a pilothoz. A témából kiindulva a színésznek egyébként nem kicsit lehetett deja-vu érzése, hiszen anno egy másik sorozatában, a Joan of Arcadia (Isteni sugallat) középpontjában is elég nagy szerepet kapott Isten, éppen ezért gondoltam, hogy hasonló minőségre számíthatok majd, mint az előbb említett széria első évada – a másodikat ugyanis még nem láttam -. Nos, az epizód megtekintése után magam sem tudom, hogy mégis mit gondoljak, mire következtessek a pilot alapján, ez pedig nem egy túl biztató kezdés…

A sorozat középpontjában Kevin áll, akinek az élete nem éppen úgy alakult, mint ahogy eltervezte, éppen ezért, egyik mélypontja során öngyilkos próbált lenni, ezt követően pedig úgy döntött, visszaköltözik szülővárosába, a nővéréhez, akinek szintén megvannak a saját gondjai. A hazatérése napján azonban, egy meteor becsapódását követően gyökeresen megváltozik az élete mellett a világról alkotott képe is. Kevin ugyanis egyike azon 37 tisztességes őrző-védőknek, akiknek Isten megbízásából az a feladatuk, hogy megmentsék az emberiséget saját maguktól. A feladata, megtalálni a hozzá hasonló őrzőket, mielőtt túl késő lenne.

Maga a történet talán egy kissé számomra túlságosan kacifántos, egyértelműen sok mindent akartak a sorozatba csempészni a készítők, ami idővel persze jobban körvonalazódhat majd és a szálak is összeérhetnek. Most viszont az a benyomásom támadt, bőven elég lenne vagy csakis a családra vagy pedig a természetfeletti vonalra koncentrálni, a kettő ugyanis csak ütötte egymást a pilotban. Példának okáért, amíg Kevin az unokahúgára összpontosított, addig erőteljesen a háttérbe szorult a küldetése, és ugyanez fordítva is igaz. Ugyanakkor viszont eleget alapoztak ahhoz az írók, hogy szívem szerint egyik szálat sem engedném el szívesen, szóval eléggé paradoxon a helyzet. Ráadásul így nagyon is fennáll a veszélye annak, hogy igen lassú mederben haladunk majd tovább, és mondjuk csak részekkel később ismerünk majd meg egy Kevinhez hasonló őrzőt. Ebben az esetben viszont akkor nem biztos, hogy végig ki fogok tudni kitartani a sorozat mellett.

Maga a küldetés egyébként eléggé érdekesnek tűnik, ahogy a védőangyal is jófejnek tűnik – és már most jobbnak bizonyult, mint  a hasonló szerepet betöltő Jane Lynch az egy évadot megélt Angel from Hellben – de mégsem ártott volna egy pár személyes történettel felruházni ahhoz, hogy kötődni is tudjak a karakterhez. Ez azonban nem valósult meg, ellentétben Kevin családjával, akiknek már most fel lett vezetve a múltjuk elmesélése által a jelenük, és bár már majdhogynem a klisés kategóriát súrolta, én mégiscsak megkedveltem őket, és igenis érdekel, hogy miképpen fognak tudni megbirkózni az őket ért veszteséggel. Különösen Kevin testévére ragadott meg, akire több időt is szánhatnának az írók, és nem csak ezért, mert annyira hasonlít Amy Adamsre.

De mindez valójában egyáltalán nem számít, ha nem nyerte el a szimpátiádat Kevin vagy éppen Jason Ritter, hiszen ő a sorozat központi szereplője, szóval ha nem sikerült megkedvelned, akkor nagy valószínűséggel nem is fogod tovább nézni a sorozatot. Ahogy a bevezetőben már elárultam, én nagyon is bírom a színészt, és egyben a karakterét is az esendősége miatt, valamint azért is, mert végre egy olyan személy lett kiválasztva, aki látszólag semmiféle különleges tulajdonsággal nincs felruházva. A jelenetekbe bujtatott poénos részeket különösen szerettem, mégsem váltott ki belőlem olyan érzéseket, mint amit az elején vártam. Ez alól csakis a repülőtéren zajló jelenet a kivétel. Azt pedig már most borítékolható, hogy Kevin ismét össze fog jönni exével, amit ha jól vezetnek fel, akkor jól is elsülhet, viszont ha nem…

Értékelés: 7/10.

Sok-sok kérdés merült fel bennem, amire a pilot tulajdonképpen meg sem próbált megmagyarázni, amit nagyon sajnálok. Alapozásnak nem volt rossz, de hét pontnál többet nem tudok adni a pilotra. Én tényleg igyekeztem megszeretni, a sorozatot, ez azonban nem jött össze. Azért nem teljesített olyan rosszul az első epizód, és különben is, egyelőre biztosan nem kaszálom, kíváncsi vagyok ugyanis a folytatásra. Remélem előbb vagy utóbb megtalálja saját hangját a sorozat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük