A sorozatkészítés hátulütői: Íme öt elfeledett és/vagy hányattatott sorsú karakter

Mert bizony a sorozatokban sem feltétlenül tökéletes az élet.

Vérbeli sorozatrajongóként sajnos sok esetben tapasztaltam már, hogy néhány sorozatban nem csak történetvezetés szempontjából vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, hanem bizony egyes karakterek esetében is. Vagy nem jut rájuk elég idő, vagy karakteridegen cselekedeteket visznek véghez, vagy esetleg olyan hirtelen és különösebb indok nélkül kerülnek kiírásra, hogy nehezen lehet csak megszokni a hiányukat. Mindezen okok természetesen sok tényezőtől bekövetkezhetnek, például maga színész is kérheti a kiírását, hogy több időt tölthessen családjával (Claire Holt, The Originals), vagy éppen olyan szinten elmérgesedhet a színfalak mögött a színész kapcsolata az egyik készítővel, hogy jobbnak tűnik továbbállni (Katherine Heigl, Grey’s Anatomy).

Ezen a vonalon megmaradva, próbáltam öt olyan esetet összegyűjteni, amikor külső szemmel nézve az írók olyan hibákat követtek el az adott sorozatokban, hogy egyes karakterek sorsa hagy némi rossz szájízet a sorozatrajongók számára – legalábbis nálam mindenképpen. Persze azt azért szeretném kihangsúlyozni, hogy mivel nem látunk bele a háttérbe, előfordulhat, hogy az alább említett esetek némelyikénél szinten hasonló szituációk léphettek fel, mint a Grace klinika vagy a The Originals kapcsán, szóval nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de tény, hogy ha ezeket a “hibákat” nem vétik el az írók, akkor talán még több szebb emlékek maradtak volna meg bennünk.

Szóval jöjjön öt eset, utoljára pedig egy ellenpéldával is készültem, hogy lássuk, van azért a napnak fényesebb oldala is. 🙂


Leith Bayard – Reign

Ha eszembe jut a The CW négy évadot megélt történelmi dráma sorozata, nem Leith lesz az első gondolatom az fix, de nem lehet elmenni amellett, hogy mennyire hirtelenül írták ki az utolsó évadból. Pedig annyira szép utat járt be azáltal, hogy évről-évre egyre nagyobb teret kapott elsősorban a hódításai révén, de akkor is, két nagy szerelmet is szántak neki az írók, ám sajnos egyik mellett sem volt képes hosszabb távon kikötni. Ez azért is bosszantó, mert mindkét esetben szép párost alkotott a partnernőivel, és én nagyon drukkoltam annak, hogy előbb Greerel, majd pedig Claude-al maradjon együtt, majd miután utóbbi esetében összejöhetett volna a happy endig, Leith fogta magát és inkább ellovagolt az ismeretlenbe, majd többet nem is hallottunk róla…


Lydia Branwell – Shadowhunters

A FreeForm könyvadaptáción alapuló árnyvadász sorozata telis tele van erős és független női karakterekkel, ami alól Lydia sem kivétel. Bár eddig csak pár epizód erejéig tűnt fel, mégis sikerült bennem nagy nyomott hagynia, már csak az alázata miatt is, amit Alec iránt tanúsított. Éppen ezért sajnálom, amiért a készítők nem láttak benne elég potenciált, és inkább egy tollvonással kiírták, vagyis pontosabban visszaküldték Idris-be. Remélem azért előbb vagy utóbb ismét felfog még tűnni a New Yorki központban, mert igenis helye lenne Jace-ék mellett.


Quinn Fabray – Glee

A blog rendszeres olvasói szerintem egyáltalán nem lepődnek meg azon, hogy a McKinley Gimnázium egykori vezérszurkoló tanulója is helyett kapott a listán, Quinn Fabray ugyanis tipikusan az a karakter, akit a leghülyébben kezeltek az írók a Glee hat, akarom mondani három évada során. Merthogy a ballagását követően már tényleg csak nagyon ritkán látogatott vissza, egészen pontosan 8 alkalommal, és ezeken az alkalmakkor sem volt a helyzet magaslatán, hiszen míg az egyik részben függetlennek próbált tűnni, addig legközelebb már az egyik tanárának volt a szeretője, majd az sem volt világos az utolsó évadban, hogy még együtt van-e Puckkal vagy sem, na de ami a gimis éveket illeti. Tulajdonképpen az első és talán még a második évad egy bizonyos szakaszáig egészen logikusan volt felépítve a karakter, majd aztán olyan szinten jöttek a karakteridegen cselekedetek, amiket bizony nagy szívfájdalom volt látni, pláne annak fényében, hogy bizony sok-sok lehetőség lett volna a karakterben, amit Dianna Agron véleményem szerint lazán el is tudott volna játszani, Ryan Murphy-ék azonban inkább azzal voltak elfoglalva, hogy a többiek több játékidőhöz jussanak, nevezetesen Rachel, Finn, Kurt és később Blaine, amivel nem is lett volna semmi problémám, mert mindenkit megszerettem a maguk módján, csak ne a többiek rovására tették volna. De nem Quinn esett áldozatul a készítők hibájának, hanem sok elfeledett diák is, mint mondjuk Sugar és Joe, akik hol jártak iskolába, hol nem. De Sue Sylvester is megérne ám egy külön posztot, ám olyan szövevényes lenne Jane Lynch karakterét kivesézni, amibe már nem is lenne érdemes belekezdeni. Inkább emlékezzünk a sok szépre és jóra, merthogy számomra még mindig hiányzik a sorozat. #GleeForever


Rachel Gatina – One Tree Hill

A minap olvastam a TVLine oldalán egy cikket, amiben maga Danneel Ackles nyilatkozott arról, hogy szerinte hol is siklott ki a karaktere, amit szerintem érdemes elolvasni, bevallom ez alapján jutott eszembe, hogy érdemes lenne ezt a posztot megírni. 🙂 Szóval Rachel kezdetben bár hordozott néhány negatív tulajdonságot, mégis meg-megvillantotta a jó oldalát is, elég csak a Marvinnal (Mouth) folytatott párbeszédeire gondolni, éppen ezért gondoltam, hogy a gimi után azért magára fog találni a lány, pláne ha ott van neki segítségképpen Brooke. Ehhez kést az öt éves időugrást követően rögtön azt látjuk, hogy mekkora drogfüggővé vált Rachel, aki a barátait is képes volt kihasználni vagy éppen meglopni, majd ezt is sikerült megfejelni azáltal, hogy Dan kellékfeleségévé tették, hogy aztán ismét kisemmizve hagyja el Tree Hillt. A sorozat egyik legszororúbb történetszála egyértelműen Rachelhez köthető, hiszen még Dan is megkapta a megváltást a végén, míg Danneel karaktere egyszerűen a mély feledésbe merült. Igazán kár érte.


Teddy Montmogery – 90210

A Trevor Donovan által életre keltett Teddy is remekül beillik a képbe, legalábbis abból a szempontból mindenképpen, hogy az ő karaktere is szépen és mindenekfelett tudatosan lett felépítve az évek során, elég csak a coming out-jához vezető sztorivonalra gondolni, de a többiekhez való hozzáállása is megváltozott, Silverrel például nagyon jó barátokká váltak, éppen ezért ért arculcsapásként, amikor a negyedik évad közepén kiírták, és bár ezt követően néha-néha visszatért, valójában csak nagyon keveset tudtunk meg arról, hogy hogyan is éli az életét, sokkal inkább azért rángatták vissza, hogy asszisztáljon a többi karakternek, aminél bizony többet érdemelt volna nemcsak Teddy, hanem a rajongók is.


Ellenpélda: Josh Rosza – The Originals

Azért, hogy egy kis jót is említsek, ami ráadásul még a The Originalshoz köthető, végre a készítők is rájöttek arra, mekkora népszerűségnek örvend a rajongók körében Josh, akit a harmadik évad óta feltűnően rossz mellékvágányra tereltek, éppen ezért az ötödik és egyben utolsó évadban már állandó szereplőként lesz jelen. Szegény srácról az Aidennel történt tragikus vég óta nem sokat lehet tudni, jóformán ő is csak azért jelent meg ezt követően abban a néhány jelenetben, mert valamelyik szereplőnek szüksége volt rá, de a státuszában történő kiemelés miatt őszintén bízom benne, hogy végre most több teret kaphat, ami igazán nagy kihívás lehet az írók számára, mert már csak 13 epizód maradt hátra, hogy minden szált elvarrjanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük