Íme öt ok, amiért szerettem a Mellékhatás első évadát

Minden hibája ellenére szerettem a sorozat első évadát.

Az utóbbi években sajnos jelentősen csökkent az általam követett sorozatok száma, a tévés premiert követően heti rendszerességű széria pedig még inkább, a Mellékhatás első évadát mégis az utóbbi alapján néztem meg. Ennek alapján bizony már eltelt némi idő az évadzáró epizód óta, ám látva, hogy mennyit kell még várni a második évadra, gondoltam afféle kedvcsinálás gyanánt, öt pontba szedtem azt, hogy miért is ajánlom darálásra a sorozatot.

#1. Mégsem volt teljesen kiszámítható az évad, tudtak ám meglepetést okozni az írók

Még az első két részes értékeléskor írtam azt, hogy eléggé kiszámítható lesz a sztori több vonala is, többek között a béranya személye is, és nagy meglepetésre mégsem ő lett a kiszemelt, mint akire gondoltam. És bár tényleg voltak olyan események, amelyekkel előre számoltam, mint például a majdnem teljes családi összeborulás, vagy a nőgyógyász házasságának alakulása, az időközben érkező új karakternek köszönhetően, elsősorban a béranya férjének felbukkanása, alaposan összekuszálta a szálakat, és ők hozták az évad egyik legmegdöbbentőbb jelenetét is.

#2. A realista ábrázolás és sötét tónus a folytatásra is megmaradt

Nagyon kevés olyan sorozat szerepel a repertoáromban, amelyben ennyire realistán mégis kicsit sötét módon ábrázolják a történéseket, magyar alkotás pedig egyáltalán nem szerepelt ezidáig, így külön örülök annak, hogy a Mellékhatás által ezt a stílust is megtapasztalhattam, különösen, hogy magyar körülmények között. Ráadásul mindez a dark stílus a teljes évad során megmaradt, amely által csak még hitelesebbé vált az egyre nagyobb slamasztikába kerülő Széphelyi doktor története.

Mellekhatas.1.evad.6.
#3. Nagyon fontos társadalmi kérdéseket vonultatott fel az első évad

A csatorna marketingesei nagyon a béranyasággal szerették volna eladni a sorozatot, ami valamilyen szinten érthető, hiszen valóban ez adta sztori egyik nagy gerincét, mégis egyben kiindulópont is volt, hiszen tulajdonképpen elindított egy lavinát. Amelynek hatására olyan témák is megtalálhatóak voltak, mint a megromlott házasság, a megbocsájtás vagy éppen a családon belüli erőszak. Utóbbihoz egy nagyon brutális jelenet is tartozik, amely az évadzáró epizódban volt látható.

#4. Voltak ám karakterfejlődések is

Bár kissé nehezen indult be a sztori, mégis a részek előrehaladtával egyre inkább többdimenzióssá váltak a karakterek, egyesek pedig olyan szép karakterfejlődést produkáltak, amelyet öröm volt nézni, elég csak Anna nagyapjára gondolni. Egyébként nagyon nehéz volt kedvenc szereplőt választanom, végül mégis sikerült Anna nagynénje, Berta személyében. Bármennyire is szimpatizálok Annával, sokszor voltak olyan kicsapongásai és néha érthetetlen döntései, hogy egészen egyszerűen nem tudtam őt a helyén kezelni, ezért is kedveltem meg jobban Bertát, aki igenis igyekszik kordában tartani a családját, több-kevesebb sikerrel. Annak viszont örülök, hogy a Mellékhatás egy olyan főhősnőt vonultat fel, aki nem feltétlen pozitív.

#5. Izgalmasan cliffhangerrel ért véget az évad

Az évad egyik legjobb epizódja egyértelműen az évadzáró rész volt, amelyben olyan szinten felpörögtek az események, hogy néha csak én is kapkodtam a fejem. Ami pedig az utolsó percekben történt, nos, alaposan megleptek vele az írók, arról nem is beszélve, hogy karaktereket hozott egymáshoz közel. Hogyha nem is alapjaiban, de azért valamilyen szinten megfogja változtatni az erőviszonyokat a folytatásban, és már csak emiatt érdemes lesz benevezni rá, sajnos csak jövőre.

Értékelés: 8/10.

Mindent összevetve bár eléggé lekötöttek az epizódok ahogyan heti rendszerességgel daráltam, ahhoz még bőven tennie kell a Mellékhatásnak, hogy megkapja az egyik kedvenc sorozatom titulust. Mindenesetre kétségtelenül jó irányba halad efelé, ha pedig egy jó magyar sorozatot keresel, akkor javaslom próbálkozz be vele, és hagyj neki vagy három részt a bizonyításra. Ha utána sem fog nagyon lekötni, akkor valószínűleg nem ez lesz a te sorozatod…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük