How to Get Away with Murder: Az első évadról

Emelem a (nem létező) kalapomat az írók előtt!

Tavaly májusban ha valaki azt mondja nekem, ez lesz a legjobb újonc sorozat a 2014/15-ös évadban, simán kiröhögöm. Shonda Rhimes cége igenis tudhat valamit, hiszen az eddig megtekintett sorozatai közül egy rosszat sem tudok mondani. Ami pedig az AXN által itthon vetített Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? c. sorozatot illeti, már a pilot is 10/10-es volt, szerencsére a folytatás is tartotta a szintet, az évadzáró epizódban történtek pedig még egy lapáttal rá is tettek. Ha egy mondatban kellene jellemeznem a sorozatot, akkor a következőt mondanám: érdekes karakterek, ütős sztori, néha igencsak megbotránkoztató és egyben fordulatos heti ügyek, de azért átívelős szálból sem volt hiány. A végeredmény pedig zseniális lett. Ha még nem próbáltátok be a pilotot, akkor javaslom amint tehetitek, adjatok egy esélyt a shownak.

htgawm-s01-01

A show sztárja egyértelműen Viola Davis. Bár a többi színész is tehetséges, a karaktereiket is sikerült egytől-egyig megszeretnem, mégsem tudok elmenni Davis zseniális játéka mellett szótlanul. Hihetetlen miken ment keresztül a karaktere a tizenöt epizód alatt, Viola Davis pedig a leghitelesebben játszotta el a kívülről keménynek tűnő, ám valójában igenis sebezhető Dr. Annalise Keating-et. Már az elejétől rendkívül szimpatizáltam a karakterrel, ám csak az évadzáró dupla epizódban hallott és történt események után szerettem meg igazán a professzornőt. Megtudtuk ugyanis, hogy hogyan ismerkedett meg Sammel, mennyire szörnyű gyerekkora lehetett a családja miatt. Nem szeretném egy ekkora spoileres dolgot elárulni, akik már megnézték az első évadot, úgyis értik mire gondolok. A szörnyű esemény következtében nem azt mondom, hogy emiatt minden törvénytelen és ehhez hasonló dolgokat el lehet nézni, amit elkövetett, csupán azt, hogy valamilyen szinten érthetőek a tettei. Annak pedig külön örülök, amiért mindenféle smink és egyéb dolgok nélkül a kamera elé állt Mrs. Davis – ráadásul nem is egyszer – így csak még hitelesebbé vált a sztori.

htgawm-s01-03

Azért a többiek is megérdemlik, hogy írjak róluk. Bár minden epizód maga volt a tökély, a heti ügyeknek és az átívelős szálnak köszönhetően a legtöbb karakterre sajnos alig jutott idő. Ha véletlenül kaptak is egy picivel nagyobb teret, nem feltétlenül a magánéletük miatt. Ez alól kivétel Wes illetve Connor, meg talán Michaela is, bár utóbbi vőlegényét és anyósát szívesen megismertem volna jobban is. A Wes-Rebecca párost az elején nagyon csíptem, ám a vége felé már kezdtek nagyon belassulni, így nem is bánom, hogy szétszedték őket az írók, azt viszont már igen, ahogyan. A show legjobb és legcukibb párosa egyértelműen Connor és Oliver. Annyira aranyosak voltak, mikor próbáltak újra összejönni, ám ezúttal csak úgy, ha jobban megismerik egymást. Az utolsó percekben a készítőknek sikerült itt egy egy WTF momentumot belökniük, nagyon kíváncsi vagyok, hogyan alakul kettejük kapcsolata a továbbiakban.

htgawm-s01-02

Még mielőtt rátérnék a fináléban történt eseményekről előtte szeretnék pár szót szólni a heti ügyekről is, ugyanis mindenképpen említésre méltóak. Eddig nem voltam oda az ilyen jogi fajta ügyvédes sorozatokért, a HTGAWM mégis megszerettette velem. Gondolom ennek nem kis köze lehetett annak a tények, miszerint mennyire érdekes és néhány esetben nem kicsit megbotránkoztató eseteknek lehettünk szemtanúi. Volt, amikor gyilkost kellett védeni, máskor az ügyfelek nem éppen beszámítható állapotban voltak, de akadt családon belüli erőszakról szóló eset is. Már csak az esetek miatt megéri nézni a sorozatot, a legtöbb esetben pedig nem kis fordulatok történtek.

Az utolsó szegmensben a Fináléban történt eseményekre térek ki. Figyelem! Spoileres leszek.

Bár voltak tippjeim, hogy vajon ki ölhette meg Lila-t, és a tapasztalat alapján nyilvánvalóan számítottam is egy kisebb fordulatra, vagyis hogy nem feltétlenül Sam követte el a gyilkosságot, a végeredményen mégis dobtam egy hátast. Ráadásul az a tény, hogyha Frank már az elején bevallja Annalise-nak a tettét, mennyi minden meg nem történt volna akkor. Egy kicsit felbosszantott, bár jobban belegondolva, ha azt teszi Frank, amit az előbb leírtam, biztosan nem lett volna ennyire izgalmas ez az átívelő szál. Rebecca megölését viszont nagyon sajnálom, hiszen nagyon jó karakter volt, nem beszélve arról, hogy a második évadban már nem lesz jelen Katie Findlay…

htgawm-s01-04

Értékelés: 10/10.

Minden epizód izgalmas, érdekfeszítő, helyenként drámai mégis mikor kellett humoros is tudott lenni. Csak azt sajnálom, hogy ilyen rövid lett az első évad, bár ezt az átívelős szálat szerintem pont jókor zárták le, így ebben az esetben nem is olyan rossz, hogy csak tizenöt részes lett a szezon. Egy szó mint száz, nagyon várom már a második évadot. Arra pedig külön kíváncsi vagyok, hogy az új szezonban is lesz-e valamilyen átívelős szál (akár ezt is lehetne folytatni), vagy csak a heti ügyekre fognak majd koncentrálni? Tippre az előbbire számíthatunk, aminek én nagyon is örülnék. 🙂

htgawm-s01-05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük