X-Faktor 2017: Kialakult a mentorházas versenyzők névsora

Eléggé szélsőséges kategóriák születtek.

Bármennyire is próbáltam elkaszálni az X-Faktort, egyelőre nem jártam sikerrel, de a nézettségből ítélve nem csak én vagyok ezzel egyedül, ugyanis a főnixhez hasonlóan, úgy az RTL Klub tehetségkutatója is feltámadt hamvaiból, és sokkal erősebb számokat produkál hétről-hétre, mint tavaly. Persze legyünk őszinték, ezek az adások a legérdekesebbek, míg a válogató a sok vicces produkció miatt, addig a tábor, különösen a székes megoldás valamint a mentorok háza az izgalom és érdekes húzások miatt válik majdhogynem kötelező néznivalóvá, aztán jönnek az élő show-k, amelyek már rég elvesztették varázsukat.

Épp tegnap este olvastam el a hvg cikkét, amiben a hazánkban eddig indult tehetségkutató műsorokkal foglalkozik13 év alatt 21 műsor azért igen szép teljesítmény – amelyben az X-Faktor kreatív producere, Schiwert-Takács László is nyilatkozott. Többek között azt is elárulta, hogy ma már nem lehetne két telt házas Aréna koncertet összehozni a versenyzőkkel, ahogy azt tették 2010-ben, az első évad énekeseivel, ugyanis már elmúlt az újdonság varázsa. Nos, fején találta a szöget, emlékszem anno nemcsak a fővárosban tartottak koncertet, hanem körbejárták az egész országot, amikor pedig a szülővárosomban léptek fel, én is ott voltam ám! 🙂

Visszatérve az idei évadra, továbbra is tartom magam ahhoz, amit még az első válogató adás után megfogalmaztam, vagyis nagyon kevés az olyan továbbjutott énekes, akik nyomot hagytak bennem, vagy legalább a nevüket megjegyeztem. Persze akad néhány kivétel, mint a két ex-Az ének iskolája növendék Izsó Boglárka és Kurcz Alexandra, akik közül sajnos csak Bogi jutott tovább, vagy éppen az olasz lány, Serena Rigacci, aki nem csak külsőre de bizony hangi adottságban is hasonlít a tavalyi győztes, Opitz Barbira, de a csehországi X-Faktort megjáró duett páros, Ricco & Claudia is egész jók voltak a válogatáson, a táborban sajnos már kevésbé.

Az eddigi adások tehát nem a versenyzőkről szóltak, sokkal inkább a mentorokról és (mű)balhéikról, akikre a véleményem szerint a kelleténél sokkal több időt szántak, olyannyira, hogy néha többet szerepeltek ők a képernyőn, mint a versenyzők, ami szerintem valahol azért már gáz.  Persze értem én, hogy így lehet a legkönnyebben eladni a műsort, ezért is volt az ajánlókban is inkább rajtuk a hangsúly, és azt is megértem, hogy kellenek az összezördülések, hiszen nem várhatjuk el, hogy mindig mindenben egyetértsenek, kellenek ezek a szituációk, csakúgy mint az élet minden területén, de mégis, egy tehetségkutató műsornak nem feltétlenül csakis kizárólag róluk kellene szólnia.

Mondom mindezt úgy, hogy bizony néha még én is elképedve figyeltem ByeAlex egy-egy kirohanásait, vagy éppen Gáspár Laci neheztelését a többiekre. Mégis néha már sok volt, ahogy Puskás Peti trollkodásai is meghaladtak már egy eltűrhető szintet. Na jó, a válogatás és a tábor első szakaszában még nagyon is megállta a helyét, sőt, kifejezetten örültem annak, hogy végre ő is aktívan ossza a véleményét, és nem csak ül ott halkan, ahogy tavaly tette, de a székes feladatnál már elvetette a sulykot. Nem tudtam felfogni, hogy a fenébe tudott olyan delikvenseket is leültetni, akik szemmel láthatólag nagyon messze állnak a tiszta énekléstől, ráadásul azért, hogy a végén úgyis felállítsa őket. Egészen egyszerűen nem ez lenne a székek rendeltetésének célja.

Míg tehát ByeAlex és Gáspár Laci néha kétszemélyes show-t csináltak, és Puskás Peti pedig alaposan kimozdult a komfortzónájából, addig nem szabad elfeledkezni az újoncként csatlakozó Radics Gigiről sem, aki bizony kellemes meglepetésnek bizonyult. Egészen hamar beilleszkedett a fiúk közé, a versenyzőkkel aktívan beszélgetett, miközben azért kritizálta is őket, szóval igenis meg vagyok vele elégedve. Persze azért továbbra is Tóth Gabi az abszolút kedvencem, de kitudja, talán idővel fordul a kocka.

A héten tehát már a mentorházzal robog tovább a műsorfolyam, én pedig szándékosan nem szeretnék most több szót ejteni a versenyzőkről. Egyelőre várakozó állásponton vagyok, és remélem, hogy szombat vagy vasárnap este végre néhányan nagy áttörést fognak okozni, ezáltal majd szoríthatok a továbbjutásukért. Idén egyébként változtattak a szabályrendszeren, és a mentorok csak 2-2 versenyzőt választanak majd, akiket magukkal visznek az élő adásokba, míg a hátramaradt 4 énekesből 2-őt a többi mentor elé küld, akik bizalmat szavaznak majd az egyiknek, így alakul ki a TOP12-es mezőny. Ez a változtatás először hazánkban lesz látható, ám az nem derült ki a csatorna sajtóközleményéből, hogy mindenhol bevezetésre kerül-e majd vagy sem.

Kétségkívül érdekes húzásnak tűnik most, de én sokkal jobban tudtam volna értékelni, ha az élő show-k rendszeréhez nyúltak volna hozzá alaposan, mert attól tartok, hogy jövőhéttől visszatér a jól megszokott unalom, amiből még az új műsorvezető, Kiss Ramóna sem lesz képes kilibbenteni az X-Faktort. Mondjuk azért nem bánnám, ha készülne majd Gáspár Laci felvidításához hasonló produkciókkal. 🙂

Képek forrása: RTL Sajtóklub

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük