Véget ért a The Vampire Diaries (Vámpírnaplók) – Kritika a fináléról

Tulajdonképpen közel azt kaptam, amire számítottam.

Péntek este végérvényesen véget ért a Vámpírnaplók, amely sok jó ugyanakkor kevésbé jó pillanatokat szolgált hűséges nézőinek. Erről bővebben pénteken már írtam egy cikket, amit ide kattintva olvashattok, így a továbbiakban csakis a fináléra szeretnék összpontosítani, merthogy tegnap este nekem is volt hozzá szerencsém. Nos, bármennyire is szeretném azt mondani, hogy az utolsó részre összekapták magukat az írók, és kaptunk egy hiper-csúcsszuper befejezést, nem tehetem, ugyanis több sebből is vérzett a sztori, ettől függetlenül nagyvonalakban tényleg olyan befejezést láttam, amire fel voltam készülve.

Figyelem! Spoileresen folytatom tovább az értékelést!

Egyértelműen Katherine volt az epizód aduásza, akinek olyan beszólásai voltak, hogy konkrétan fülig ért a szám, amikor a képernyőn láthattam őt, mégis kissé csalódtam a bosszújában, de leginkább azért, mert maga a karakter olyan gyengének tűnt. Bár nem teljesen vágom ezt az egész poklos vonalat, mégis gyanítom, hogy valószínűleg nem vámpírként tért vissza, hiszen emberként nyelte őt el a semmi még az ötödik évad közepén. Szóval, ha tényleg halandó volt, akkor is számomra kissé hiteltelennek tűnt, ahogyan a Salvatore fiúk bármikor elhallgathatták szegény lányt. Elena bőrébe bújása miatt mindenesetre jár a pacsi az íróknak, annyira Katherines húzás volt. Ami pedig a sorsát illeti, fel voltam készülve a végleges halálára, mégis rettentően sajnáltam, amiért nem tudtak számára pozitívabb véget írni.

De nem Katherine volt az egyetlen akinek a sorsa bevégeztetett, ugyanis egy másik főszereplő is hasonló sorsa jutott. Amikor Julie Plec pár héttel ezelőtt elárulta, hogy Enzo után még egy fontos karakter számára nem szántak boldog véget, a legkézenfekvőbb megoldásnak pedig Bonnie tűnt, hiszen az ő halálával Elena felébredhet, nem mellesleg pedig a szerelmével is együtt lehet. Pont emiatt a logikus gondolatmenet miatt voltam szinte teljesen biztos abban, hogy nem ő fog meghalni. Ha fogadnom kellett volna, valamelyik Salvatore fivér mellett teszem le a voksom, és milyen jól tettem volna. Ha figyelembe vesszük a nyolc év  történéseit – vagy legalábbis azt a közel hatot, amit a sorozattal töltöttem – egyértelműen Damon érdemelte volna meg jobban a halált, mégis Stefan lelte halálát. Őszintén szólva bár sajnáltam, amiért ez bekövetkezett, pláne annak fényében, hogy éppen csak most házasodott össze Caroline-al, mégis megértettem az írók döntését, hiszen így az egykor központi szerelmi háromszögre is végérvényesen is pont került, másrészt pedig ha már Alaric hamarosan úgyis New Orleansba látogat, nagyon remélem, hogy Caroline is vele tart majd.

Most tehát, hogy kiveséztük haláleseteket, nem ártana néhány gondolatot írni magáról a történésekről is. Ez a pokoltüzes sztori bármennyire is tűnt egész érdekesnek, sajnos olyan szintű logikai bukfencekkel járt együtt, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az még hagyján, hogy Damon könnyedén feladta a harcot Vicky-vel szemben, de az, hogy tényleg képesek lettek volna elmenekülni, minthogy szembeszálljanak az ellenségeikkel, na ez borította ki nálam a bilit. Persze aztán jött az egész meg kell menteni Elenát effektus, így Bonnie lazán visszatudta fordítani a tüzet. Na jó, kellett ehhez még néhány boszi segítsége, és valóban egész megható volt a jelenet, mégsem bántam volna, ha ezúttal is mellőzik a varázslatot, ha már megtették az évad során. De mondom, mindezt elnézem, mert összességében egész jól lett felépítve a sztori, egészen Elena és Damon sétájáig.

Ami ezután jött, azt viszont már nem tudtam felfogni, mégis, hogy a csudába jött a képbe Stefan illetve Elena rokonai. És ha már összeboronálták a komplett Gilbert nagycsaládot, Jeremy-t miért hagyták ki a buliból? Mindez annyira hihetetlennek tűnt a számomra, pedig eddig a pillanatig nagyon szépen megoldották a rég nem látott ámde már halott szereplők viszontlátásait, mint Vicky és Tyler vagy éppen Caroline édesanyja esetében, éppen ezért nem értettem, miért volt szükség ennyire elrugaszkodni a valóságtól. Aztán persze miután elolvastam egy interjút, amiben a sorozat másik producere, Kevin Williamson nyilatkozott a fináléval kapcsolatban, már nekem is leesett a tantusz, miszerint az egész egy afféle előrevetítés volt, hogy miután leélték földi életüket Elena és Damon, viszont láthatják az általuk leginkább szeretett családtagjaikat, ám szerintem mégiscsak logikusabb legalább öregedtek volna valamit. Vagy tudjátok mit, a legjobb az lett volna, ha mindezt kihagyják, és akkor ha már úgyis leforgatták, lett volna idő Elena és Damon esküvőjére, aminek gyanítom sok Delena rajongó örült volna…

Értékelés: -.

Ezúttal eltekintenék a pontozástól, hiszen most nem ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy egy nyolc évvel ezelőtt indult széria péntek este végleg véget ért. Most mondhatnám azt is, hogy már ennek már rég be kellett volna következnie, mégsem teszem, inkább örülök annak, hogy nem húzták tovább, és pontot tettek a végére. Persze Julie Plec már pedzegette, hogy ő később szívesen folytatná majd a sorozatot, én mindenesetre remélem, hogy erre sohasem fog sor kerülni. Inkább próbáljon mindenki a legjobb pillanatokra visszaemlékezni, ahogyan én is ezt teszem majd, ha valaki megkérdezi tőlem, hogy néztem-e a Vámpírnaplókat. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük