Szomorú nap ez a mai: Meghalt a soul királynője, Aretha Franklin…

Egy újabb fényes csillaggal lett szerényebb az emberiség.

Hosszan tartó betegség után, szerettei és családja körében hunyt el Aretha Franklin. A soul legendás királynőjét még 2010-ben diagnosztizálták rákkal, és azóta is folyamatosan harcolt a gyilkos kórral, míg végül annyira kimerült az énekesnő szervezete, hogy tavaly döntött úgy, visszavonul a nyilvánosságtól, és befejezi zenei pályafutását. Utolsó fellépése Elton Jonh AIDS-alapítványának rendezvényén volt, 2017. decemberében.

Azóta nem sokat lehetett hallani az énekesnőről, egészen pár héttel ezelőttig, amikor is kórházba szállították. Végül maga Aretha kérte pár nappal ezelőtt, hogy hazamehessen, valószínűleg már tudta, hogy 8 év után a hasnyálmirigyrák felülfog kerekedni rajta, ami a mai nappal sajnos be is következett. 76 éves korában hunyt el.

Aretha kétségtelenül a soul műfaj elsőszámú embere volt, aki rengeteget hozzáadott ahhoz, hogy ez a műfaj fellendüljön és elterjedjen, és megtalálja a zene rajongókat. Több legendás dal is fűződik a nevéhez, amit szerintem tényleg mindenki ismer, elég csak a Respekt, I say a little prayer vagy éppen (You Make Me Feel Like) A Natural Woman) világslágereire gondolni. Számomra egyébként az első az örök favorit, így én ezzel a dallal búcsúznék most az énekesnőtől.

Távozásával nemcsak a zenevilág hanem azt gondolom, hogy maga az emberiség is egy órási csillagot veszített el, amivel zenésztársai és a Hollyvoodi sztárok is egyetértenek, lévén a twitteren folyamatosan érkeznek a sajnálkozó és búcsúzkodó tweet-ek. A teljesség igénye nélkül Kelly Clarkson‏, Justin Timberlake‏, Viola Davis, Alyssa Milano, vagy éppen Bette Midler is kifejezte megdöbbenését és az énekesnő iránti szeretetüket. És a sort még folytathatnám, de nemteszem, inkább én is megemlékszem a soul királynőjéről, méghozzá a dalai által…

Nyugodjék békében!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük