Már a második évadába van túl a Sztárban sztár gyerekváltozata – Kritika az adásokról

Múlthéten ért véget a SuperTV2 legnagyobb szabású produkciója.

A TV2 kábelcsatornája a 2013-as A Nagy Duettet követően 2016 végén újra drága költségvetésű showműsor készítésébe vágott bele a Sztárban sztár +1 kicsi személyében, amelynek második évada ugyan korántsem produkált akkora nézettségi sikereket, mint az első, – a tavalyi finálét például kábeltévés nézettségi rekordot döntött meg a maga 870 ezres nézettségével (a 18-49-es kategóriában pedig az ötödik legnézettebb műsor volt), addig idén csupán követték – ettől függetlenül rendszeresen nyerte a sávját. Ebből kifolyólag kissé bizonytalanná vált az átalakulós műsorfolyam további sorsa, ám én mégis nagyon remélem, hogy Andy Vajnáék fognak adni még egy lehetőséget a bizonyításra, és lesz majd harmadik etap is, ugyanis nagyon a szívemhez nőtt a műsor, talán még az eredeti változatnál is jobban!

Először is szeretném leszögezni, hogy ezúttal sikerült talán még az első szériánál is remekebb párosokat összeállítani a szerkesztőknek, bár ahhoz képest, hogy mennyire keresték az ifjú felfedezetlen tehetségeket, csak nagyon kevés új arc tűnt fel, továbbra is a Kismenők illetve Az ének iskolája egykori diákjai közül válogattak a castingosok. Talán ezért sem ártana már végre utóbbit visszahozni a lassan már 3 éve tartó szünetéről, hiszen a tehetséggondozó műsorként aposztrofált Az ének iskolájában remekül kitudnák nevelni a jövő generációját, ezzel is megalapozva akár egy későbbi tehetségkutató műsor, mondjuk a Rising Star második évadának versenyzőit. Na de nagyon eltértem a lényegtől, és különben is erre már kitértem korábban is, úgyhogy vissza a kritika tárgyára.

Szóval, a tíz páros többsége olyan szintű átváltozásokat nyújtottak hétről-hétre, hogy őszintén szólva nem is tudnék csupán egyet kiemelni közülük, legalább öt kedvencem alakult ki az eltelt adások során, akik közül négyen tovább is jutottak a döntőbe, éppen ezért voltam nehéz helyzetben, hogy mégis kikre szavazzak. Sokáig Veréb Tamás & Fodor Eliza illetve Hevesi Tamás & Horváth Csenge volt számomra a befutó, ám a Nagy lányok vagyis Nagy Adri & Nagy Bogi annyira elképesztően teljesítettek az utolsó produkciójukkal, hogy végül rájuk adtam le az utolsó voksom. Végül nem ők nyertek, ettől függetlenül örülök ám Vastag Tamás & Varga Szabolcs győzelmének is, hiszen többek között Freddie-ként és Pápai Jociként felejthetetlen előadásokat nyújtottak.

Még úgy is sikerült lehengerelniük vasárnap esténként, hogy a dalválasztások terén bizony több volt a retró sláger, mint a mai darab. Nem egyszer fordult elő, hogy miután a versenyzők megkapták az adott feladatukat, el kellett gondolkodnom azon, hogy mégis kiket fogok látni a következő héten a színpadon. És nem hiszem, hogy ez csakis kizárólag az én műveltségem hiánya lenne, hiszen huszonévesként miért is ne kellene ismernem például minden egykori Táncdalfesztiválos versenyzőt? A nálam is fiatalabb generációnak pedig gyanítom még nagyobb sötét foltok voltak. Értem én, hogy leginkább az idősek korosztály körében volt igazán népszerű a showműsor, de ha egy kicsit fiatalítottak volna a feladatokon, akkor talán több fiatal is kapcsolt volna a csatornára, és nem sikerül egy random filmmel megnyernie a nézettséget az RTL-nek a 18-49-es korosztály tekintetében.

Ami pedig a zsűrit illeti, már az első szezon során sem sikerült egy Sztárban sztár kaliberű gárdát összehozni, de talán ez nem feltétlenül baj, hiszen azért egy gyereket nem lehet úgy kritizálni vagy éppen szívatni, mint anno tették Hajósék, ettől függetlenül tény, hogy akárcsak az első évadban, úgy most is bizony sokszor éreztem túl soknak a rájuk szánt műsoridőt. Az értékelés nagy részében sokkal inkább arra törekedtek az ítészek, hogy kvázi agyon dicsérjék a versenyzőket, minthogy inkább értelmes és egyben építő jellegű kritikát fogalmazzanak meg, arról nem is beszélve, hogy szinte adásról-adásra ugyanazokat mondták el. Ádám Botond és Malaczkó Anna esetében például minden héten elmondták, hogy mennyire tökéletes színészi alapanyag, illetve nem ártana a színházban dolgozóknak most felfigyelniük a kis tehetségekre, míg  mondjuk Fodor Elizánál állandóan azt emelték ki, hogy mekkora dívává is válhat ő a későbbiekben. Mindezek nem is voltak felesleges információk, csak sokadjára hallva azért már rém unalmassá tud válni.

A Sztárban sztár +1 kicsi tehát addig érdekes a számomra, amíg a produkciók mentek, utána viszont kénytelen voltam valami másodlagos tevékenységet keresni, amiatt, hogy ne kapcsoljam ki a tévét. Ebből a szempontból lenne mit javítani a műsoron, de amíg ilyen már-már profi párosokat sikerül összehozni addig ettől a hibától is hajlandó vagyok eltekinteni. Én tehát nagyon megszerettem ezt a formátumot, és őszintén bízom abban, hogy a csökkenő nézettség ellenére nem most láthattuk utoljára képernyőn a Sztárban sztár +1 kicsit.

Képek forrása: TV2 Sajtószoba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük