Grey’s Anatomy (A Grace klinika): A tizedik évadról

Méltóan elbúcsúztatták a sorozat egyik alapszereplőjét.

A Media-Világa rendszeres olvasóinak talán nem árulok el új információt azzal, hogy nagyon szeretem A Grace klinikát, ahogy azzal sem, hogy ez az egyik azon kevés sorozatoknak, amelyet csak szinkronosan tudok nézni, a hektikus magyar vetítéseknek köszönhetően pedig jó ideje parkolópályára tettem a sorozatot, legutoljára több mint 4 éve, 2016-ban daráltam le a kilencedik évadot. Most viszont erőt vettem magamon, és úgy döntöttem addig darálom a sorozatot, ameddig el nem fogynak a szinkronos részeka TV2 sorozatcsatornája jelenleg a tizenharmadik évadot adja, így van mit néznem – éppen ezért az elmúlt pár hétben kivégeztem a tizedik évadot, és úgy döntöttem írok róla egy kritikát, ami egyben az első is lesz a sorozattal kapcsolatban, hacsak nem vesszük figyelembe az idén márciusában írt epizódkritikámat, amelyben szintén egy alapszereplőt búcsúztattam

Szóval, ami a tizedik évadot illeti, úgy kezdtem neki a darának, hogy tudtam, az évad végén kénytelen leszek elengedni egy alapszereplő kezét, ám mégsem szomorkodtam, hogy miért lőttem le egy ekkora spoilert még anno magamnak, sokkal inkább azon voltam, hogy minden percét kiélvezzem, ameddig a képernyőn láthatom, hiszen az évek során nagyon megkedveltem ám a karaktert. De szerencsére nem az egész évad szólt róla, noha most mintha nagyobb szerepet kapott volna mint korábban, hanem történtek azért izgalmas dolgok a többi szereplővel is, a látottak alapján pedig egyértelműen kimerem jelenteni, hogy a tizedik évad az egyik kedvencem lett, és egyáltalán nem járt el még az idő a sorozat felett.

A továbbiakban már spoileres leszek, így csak az olvasson tovább, aki már látta a tizedik etapot.

Az első két bekezdésben igyekeztem nem elárulni a távozó nevét, noha tudom, hogy ezek az epizódok már 6 éve adásba kerültek a tengerentúlon, itthon pedig 3 éve, de megadtam az esélyt annak, hogy olyanok is olvassák a cikket, akik még nálam is nagyobb lemaradásban vannak. Talán eddig nem nagyon hangoztattam, de Cristina az évek során az egyik kedvenc szereplőmmé nőtte ki magát, és ezúttal remekül kihangsúlyozták személyiségének minden egyes oldalát. Nagyon szerettem azokat a részeket is, amelyekben Meredith-el fasírtban voltak, mert nem egy légből kapott semmiségen vesztek össze, hanem remekül megfogalmazták a konfliktusuk forrását, amely elsősorban Meredith féltékenységén alapult. De az orvosi esetei is telitalálatnak bizonyultak, különösen az évad utolsó felében a három szívbeteg gyerek esetében, hiszen ezáltal előhozták Cristina érzékenyebb oldalát a párkapcsolati mizérián túl is, de a Harper Avery díj kapcsán kialakult korrupciós botrányt is remekül felépítették, és talán ez is közrejátszott a távozásában. Úgy gondolom, hogy az írók ebben az évadban tényleg kihozták belőle a maximumot, és sikerült abba az irányba terelni a karaktert, hogy szerintem még a nézők többsége is belátta azt, hogy nincs már maradása. Ezen az alternatív időugrásos rész segített talán a legjobban.

Ha csak egyetlen kedvenc epizódot kellene választanom az évadból, akkor az egyértelműen Cristina alternatív jövőképes epizódja lenne, amelyben remekül bemutatták Critina és Owen függését egymástól, minden aspektusban megvizsgálták a kapcsolatukat, ami még nekem is jó tanulópénz volt. Nagyon kellett ez az epizód, nekem legalábbis mindenképpen, az elmúlt években ugyanis már nagyon meguntam a páros macska-egér játszmáját, és egyáltalán nem értettem, hogy mi szükség van erre, mikor egyértelműen látszik, hogy nem tudnak egymás nélkül létezni. Ezért is örültem neki, amikor Owennek végre találtak egy barátnőt, de aztán azt is elbaltázták és kezdődött minden elölről. Az időugrásos rész azonban remekül felvázolta azt, és sikerült velem is megértetni, hogy hosszabb távon egyiküknek sem tesz jót az, ha együtt dolgoznak, hiszen addig nem lesznek képesek véglegesen továbblépni. A legszebb az egészben pedig a precizitás volt, az ahogy a kapcsolatuk a többiekre is kihatott valamilyen szinten, az pedig külön öröm volt, ahogy a többi szereplőre is igyekeztek egy kicsit odafigyelni, mint Jackson balesete.

Cristina mellett azért a többi szereplővel is történtek dolgok jócskán, elég csak Richard felépülésére, Miranda betegségére, April és Jackson egymásra találására vagy a rezidensekre gondolni, de nem mégiscsak Callie és Arizona kapcsolatának alakulása tetszett a legjobban. Szegény párosra alaposan rájárt a rúd az elmúlt évek során, mégis mindig együtt maradtak, éppen ezért kellett már Arizona kilengése, amit az elején nemtudtam mire vélni, aztán persze remekül bemutatták, miért is kérdőjelezett meg mindent maga körül. Ennek ellenére sajnáltam szegény Callie-t, akinek nemcsak a magánéletében hanem még a karrierjében is akadtak nehézségek, az orvosi műhibaperes epizód például nagyon ott volt a szeren, mégsem rokkant bele a nehézségekbe. Cristina mellett Callie-t is nagyon megszerettem ám, éppen ezért lesz nehéz majd a további évadokat megnézni…

Ami pedig az évadzáró epizódot illeti, méltó módon vett búcsút Cristina a többiektől, és az, hogy Burke helyét örökölte meg Zürichben, amiért képesek voltak visszahozni Burke-öt egy epizód erejéig, nos gyönyörűen szép keretet adott a karakternek, amiért kijár a dicséret a készítőknek. Cristina mellett két rezidens is elhagyta a kórházat, amit őszintén szólva egyáltalán nem bánok, hiszen sem Leah sem pedig Shane nem lopta be magát a szívembe, de az mindenképpen becsülendő az ok, amiért Shane kilépett a rezidens programból.

Értékelés: 9/10.

Mindent összevetve nagyon tetszett a tizedik évad, így joggal adok kilenc pontot a látottakra. A távozók mellett voltak érkezők is, akik közül Derek húgát még erősen szokni kell, viszont az új szívsebész egész jófejnek tűnt, aki máris robbantotta a bombát, kíváncsi vagyok miképpen fog elsülni, bár gyanítom, hogy hasonlóan mint anno Lexie-nél, és ha tényleg így lesz, akkor kissé önismétlő lesz a sorozat, aminek nem nagyon örülnék. De ez még maradjon a jövő zenéje, hamarosan folytatom is a darát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük