Glee: Az első négy évadról


Ha egy mondattal kellene jellemeznem a sorozatot, akkor azt mondanám, hogy nagyon sokat zuhant a minőség!

Annyi jót hallottam már a sorozatról, hogy idén nyáron arra gondoltam itt az ideje belenézni. És meg kell, hogy mondjam nagyon jó volt a Pilot, így gyorsan ledaráltam az első évadot, majd a másodikat, harmadikat és végül a negyediket is. Egy picit fura volt úgy nézni a sorozatot, hogy tudom Cory Monteith sajnálatos módon meghalt, és karaktere Finn már nem fog visszatérni a folytatásban.

A Kép alatt Spoileresen folytatom tovább!

Kezdjük is az elejétől:
Az első évad nagyon jó volt, élveztem minden percét, a történettel és a karakterekkel nem volt gond, ráadásul a legtöbb szám nagyon tetszett. Ezt követően a második évaddal sem volt különösképpen semmi bajom, habár itt már többek között az nem tetszett, hogy Finn visszament Quinn-hez. Egye-fene, a második évadban két új szereplő is debütált: Chord Overstreet, és Darren Criss. Míg előbbi szimpatikus, addig Darren Criss szó szerint telitalálat volt. 🙂 Nagyon tetszik Darren hangszíne, és Blaine-t is remekül felépítették, nagy kár, hogy a harmadik évadban ezt egy perc alatt lerombolták. Apropó, harmadik évad: na itt már voltak gondok, de a legtöbb még elnézhető. Viszont a negyedik évad az valami kritikán aluli. Nagyon hullámzóak voltak az epizódok, volt amelyik nagyon jóra sikerült, ekkor azt mondtam, hogy végre, visszatért a sorozat, de aztán a következő rész újra pocsék volt, ekkor viszont legszívesebben a fejemet ütöttem a falba…
De most nézzük részletesebben, fontosabb karakterenként:

Rachel: a kedvenc karakterem egyértelműen Rachel, Lea pedig zseniálisan alakítja. Nagyon szép hangja van Lea-nak. A karakterrel nincs bajom, talán ő az egyetlen karakter, amit nem sikerült elrontani!

Finn: a harmadik évadig nem volt vele bajom (na jó, ahogy azt már említettem az nem tetszett, mikor visszament Quinn-hez, de betudom annak, hogy ez mégiscsak egy középiskolás, és a tinik érzelmei változnak, illetve Quinn volt az első szerelme). A negyedik évadban úgy érzem, nem tudtak az írók mit kezdeni a karakterrel, és az évad első három epizódjában, amikor nem volt jelen, bevallom nem is hiányzott. A harmadik évad végén szépen lezárták Finchel románcát, Rachel pedig kezdett túlleni a fiún, amikor az egyszer csak beállít. Végül mégsem jöttek össze, Finn pedig visszatért a McKinley-be. Sajnos nem sikerült szépen lezárni a karakterét, pláne úgy, hogy a 4×19-ben visszatér segíteni a diákokat, de többé nem látjuk (pedig a 4×20-ban eredetileg benne lett volna, csak azokat a jeleneteket újraforgatták).
Quinn: szerintem az ő karakterét sikerült a legjobban “elrontaniuk” a készítőknek. Pedig imádom Dianna-t, és nagyon sajnálom, hogy az ötödik évadra például már vissza sem tér. Habár a negyedik évadban is csak három részben szerepelt összesen. Sajnos nála az írók rengeteg karakteridegen és logikátlan cselekedetet követtek el. Például:
1. Az egyik részben még Sam-ért van oda, aztán a másik részben újra Finn az igazi.
2. A 2×21-ben azt mondja Finn-nek, hogy New York-ban majd nagy galibát fog elkövetni, aztán nem történt semmi.
3. A harmadik évadban amikor lázadott, azt hittem, hogy lesz valami értelmes célja, és csak azért változott vissza, hogy vissza szerezhesse a gyerekét, de ezt a történetszálát is félbehagyták.

Santana: nagyon sokáig, kb. a harmadik évadig ki nem állhattam a csajt, de a negyedik évadban egy kicsit szerethetővé tették a karaktert, éppen ezért nagyon örülök, hogy az ötödik évadban is állandó szereplő marad. 🙂

Kurt: talán őt sem sikerült “elrontaniuk” az íróknak. Összejött Blaine-el, majd miután nem sikerült a felvételije a NYADA-ba, nem adta fel, és New York-ba ment Rachel-el. Végül pedig felvették a NYADA-ra.

Mercedes: őt is nagyon szerettem, ám amióta elballagott, nagyon keveset tudunk róla. Az évadzáróan visszatért Lima-ba, mert a lemezszerződését felbontották, így kíváncsi vagyok mit hoznak majd ki a karakterből. Habár már nem állandó szereplő, bízok benne, hogy nem hagyják annyiban a dolgot, és visszatér még.

Brittany: az első évadban imádtam, de ahogy egyre jobban előtérbe került, annál inkább kezdtem megutálni őt. Egyszer hülyének titulálják, máskor meg vannak értelmes gondolatai. Mégis melyik az igazi Brittany S.Pierce? Valószínűleg már sosem fogjuk megtudni, hisz a színésznő terhessége miatt nem fog visszatérni, amit én igazából nem is bánok.

Tina: egyik kedvenc karakterem, csak sajnos sosem foglalkoznak vele annyit, amennyit megérdemelne. Mikor Rachel elballagott, azt hittem a negyedik évad az ő éve lesz, sajnos tévedtem. Továbbra is a háttérbe szorítják, többet foglalkoznak az újoncokkal, mint vele. Remélem ez az ötödik évadban változni fog.

Blaine: a második évadban zseniálisan felépítették a karaktert, amit a harmadik évadban totálisan leromboltak. Mégis miért kellett ennyire “elnőeisíteni” a karaktert? Arról nem beszélve, hogy a negyedik évadban megcsalta Kurt-öt, a végén pedig meg akarja kérni a kezét. Én ezt még nagyon korainak tartom mindenféle szempontból.

Will és Emma: már az első évadban azon voltam, mikor jönnek már végre össze, és a negyedik évadban végre összeházasodtak, ám Emma az ötödik évadban már alig fog szerepelni, így nem tudom mi lesz a párossal.

Sue Sylvester: röviden annyit, hogy az első évadban nagyon király volt, imádtam az egysorosait, viszont ahogy haladtunk előre, annál inkább éreztem unalmasnak a karaktert. Mégis meddig akarja még tönkretenni a Glee klubbot? Ha mindenképpen benne akarják Jane-t tartani a sorozatba, akkor könyörgöm találjanak már ki neki egy értelmes történetet! 

Puck, Mike, Artie és Sam: róluk is tudnék írni, de mivel nem tartoznak a kedvenc szereplőim közé, és nem szeretnék litániát írni, így most őket kihagynám.

Végezetül pár szót az új szereplőkről is /Jake, Marley, Wade “Unique”, Kitty, Ryder)/: nagyon nem tetszett a Lima-i vonal a negyedik évadban, New York sokkal érdekesebb volt, amihez nyílván az is hozzájárult, hogy egyik új szereplőt sem sikerült túlságosan megkedvelnem. Arról nem is beszélve, hogy így is sok van már a sorozatban.

Hogy mit várok az ötödik évadban?

Azt, hogy tovább csökkentsék a szereplők számát! Ha Tina, Sam, Artie és Blaine elballagnak, hanyagolják a Lima-i vonalat, és csak New York-ra koncentráljanak. Ez egy kicsit drasztikus lenne, mert ugyebár Marley-ék, Sue és Will kiesnének, de engem már annyira untatnak, hogy biztos nem sírnék utánuk!

Értékelés: –

Ezt most inkább kihagynám, mert az első évad 10/10-es, a második 9/10, a harmadik 8.5/10, a negyedik pedig kb. 6/10.
Képek forrása: www.glee.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük