A Tanár: A negyedik és egyben utolsó évadról

Mindent összevetve a sorozathoz méltó záróévadot hoztak össze a készítők, kivétel az utolsó epizódot.

Többször is hangoztattam már, hogy még a folyamatos minőségromlás ellenére is A Tanár az egyik kedvenc magyar sorozatom, így nagyon megörültem, amikor tavaly októbertől ismét nekivethettem magam a következő adagomnak, az RTL Most+ felületén. Az egyre jobb részek mellett kissé megnyugodott a szívem, és bátran konstatáltam, képesek az írók kihúzni a sorozatot a gödörből, hogy aztán ismét elszomorodhassak: féltáv körül jelentették be ugyanis, hogy a jelenlegi negyedik etap egyben az utolsó etap. Ezt követően már minden rész nézése közben az volt bennem, hogy már egyre közelebb vagyunk a záróepizódhoz, ami sajnálatos módon nem feltétlen tükrözte a sorozat végét. Bizonyos szempontból érződött a búcsú, más szempontból viszont nem, utóbbi kategóriát erősíti a nyitva hagyott kérdések. Éppen ezért nagyon az volt az érzésem, hogy valójában nem utolsó évadnak tervezték a negyediket, de valahol számítottak rá, így úgy próbálták meg megírni, hogy sorozatzárónak is minősüljön az évadzáró epizód.

Én is így néztem, amikor megtudtam, hogy nem lesz folytatás…

A negyedik évad teljes egészére igaz, hogy kicsit visszatértek az eredeti koncepcióhoz, és a diákok heti eseteire koncentráltak, amit külön öröm volt nézni. Ebben az évadban is elővettek fontos témákat az írók, a tanár-diák románcon át az Alzheimer kóron keresztül olyan kérdésre is próbáltak egy opcionális választ adni a gimnázium diákjai és tanárai, hogy érdemes-e második esélyt adni egy elítéltnek. Tinédzserekhez híven sikerül néha ellőni egy-egy sztereotípiát (az osztály népszerű fiúja összejön a stréber lánnyal) máskor viszont pont az ellenkezője valósult meg (szerencsejáték függő srác esete).  Az osztály mellett a diákok hozzátartozói is hozzájárultak az ütősebb évadhoz, a vendégszereplő színészek közül nekem Pogány Judit játéka volt a legemlékezetesebb és egyben legdrámaibb.

Bár a diákok ismét előtérbe kerültek, ez nem jelenti azt, hogy Szilárd és Lilla se veled se nélküled kapcsolati mizériája a háttérbe szorult volna, csak most sikerült megtalálniuk az egyensúlyt. Talán azért is, mert most tulajdonképpen tényleg pörögtek még körülöttük is az események, egyértelműen jót tettek a kisebb időugrások, így nem vált olyan vontatottá az egész, mint a harmadik évadban. De mondhatnám akár Lilla anyukájának is rendszeres felbukkanásait, aki amilyen idegesítő volt a legelején, annyira szerethetővé vált a legvégén. A csípős beszólásait például kifejezetten szerettem, ahogyan az újdonsült kapcsolatát is. Barbaráék sajnos idén még kevesebb saját történetet kaptak, ettől függetlenül azért jelen voltak a teljes évad során, aminek kifejezetten örültem. Ezzel kapcsolatban elfogult vagyok egy kicsit, tudom, de Liptai Claudiát mindig jó a képernyőn látni, akár műsorvezetőként, akár színésznőként egyaránt.

A továbbiakban kicsit spoileresen leszek, így csak akkor olvass tovább, ha már láttad a teljes évadot.

Ahogy a beharangozóban is említettem, az utolsó epizódot egyáltalán nem éreztem teljes mértékben sorozatzáró epizódnak, ami abból a szempontból megbocsájthatatlanabb bűn, miszerint az RTL vezérigazgató helyettese aki egyben a programigazgató, Kolosi Péter nemrég a Sorozatwikinek árulta el, hogy a negyedik évad forgatása előtt eldőlt, hogy ez lesz az utolsó szezon. Egyébként akárhogy is nézzük, szerintem azzal csúszott meg igazán a sorozat, amikor a harmadik évad rajtját követően átkerült az RTL Most+-ra. Ezek után már nem várhattak el tőle magas nézettséget, mert aki szerette volna, az úgyis megnézhette akár a streaming platformon, akár már internetes oldalon.

Hovatovább, az évadzáró epizód sem feltétlen állta meg helyét sorozatzáróként, elég csak Lilla gyerekére gondolni, akinek sajnos nem tudtuk meg, ki is pontosan az édesapja. Értem én, hogy ezen kívül csak úgy ezerrel árasztotta magából a feel good érzést – és a tudat miatt egyben kicsit keserű szájíz is bejátszott – továbbá az is tekinthető zárának, hogy Lilla és Szilárd kapcsolatában egy új fejezet nyílt a baba érkeztével, de pont ezért lett volna érdekes egy esetleges ötödik évad, amelyben megnézhettük volna, hogy képesek a gyereknevelés mellett még a munkában is helytállni, de sajnos erre már nincs esély.

Értékelés: 8/10.

Mindent összevetve, az utolsó egy-két percet leszámítva, igenis méltón módon búcsúzott a nézőktől, és egy darabig számomra biztosan nagy űrt fog hagyni, nemcsak a hazai, de még a nemzetközi sorozatpalettán is, hiszen témáját tekintve igencsak kiemelkedett, főleg az itthon leginkább elterjedt falusi dramedy vonaltól… Egy biztos, nem bántam meg, amiért anno bizalmat szavaztam Szilárdéknak, és a kisebb hullámvölgyek ellenére is csak ajánlani tudom megtekintésre a sorozatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük