13 Reasons Why (13 okom volt): Az első évadról

Nagyon régen érintett már meg ennyire egy sorozat.

Amikor megtudtam, hogy film helyett sorozat formájában készül el a könyvfeldolgozás, illetve ezzel együtt Selena Gomez is kikerült a képből – a háttérben azért excutive producerként aktívan részt vett a folyamatban – kissé megijedtem, mégis hogyan lesz így hiteles a show. Annyira örülök, amiért végül pozitívan kellett csalódnom a végeredményben, hiszen bár volt néhány üresjárat a 13 epizód során, mégis végig látszott a színészeken illetve közvetve a készítőkön is, hogy mennyire alázattal állnak hozzá munkájukhoz, éppen ezért a véleményem szerint a könyvhöz igenis méltó lett a sorozat.

Valamilyen szinten biztosan mindannyian hallottatok már a projektról, de azért szerintem nem árt nagyvonalakban átvenni a fő történéseket. A sztori ott veszi fel a fonalát, miután az egyik diák, Hannah Baker öngyilkos lesz, ám mielőtt megteszi ezt a visszafordíthatatlan cselekedet, elhatározza, hogy kazettákat hátrahagyva megindokolja döntésének okait azoknak a illetőknek, akik közvetve vagy közvetlenül hozzájárultak ahhoz, hogy ennyire tragikus véget ért az élete. Összesen 13 történetet tartalmazó 7 db kazettát készített, amelyről másolatot is készített, így ha csak egy személy is úgy dönt, hogy nem hallgatja meg, vagy nem továbbítja tovább a szalagokat, akkor a történtek nyilvánosságra kerülnek.

Még mielőtt bármi konkrétumra rátérnék, azzal jó ha tisztában vagytok, hogy az epizódok nagyon addiktívek voltak, így eszerint szánjatok időt a sorozat megtekintésére. A többségük ugyan nem végződött cliffhangerekkel, mégis olyan szinten magával rántottak a történések, hogy automatikusan indítottam el a következő epizódot. A probléma ott adódott, amikor valahol féltávon elfogyott a magyar felirat, így kénytelen voltam átváltani angolra. Nagy örömömre így is tökéletesen megértettem, csupán egy-két szó volt, amikor ki kellett szótároznom, de hé, nyelvtanulásnak is tökéletes volt a 13 Reasons Why.

Aki netalántán nem olvasta volna a Jay Asher zseniális alkotását – javaslom gyorsan tegyen vele egy próbát, nem fogja megbánni 🙂 – azoknak elárulom, hogy fellelhető ugyan több kisebb változás a sorozatban, mégis ezek egyértelműen hozzájárultak ahhoz, hogy még inkább összetettebb képet kapjunk a teljes sztoriról. A jelenidő aktív ábrázolását például rendkívülien zseniális döntésnek tartom, pláne annak fényében, hogy mennyire sokféle reakciónak lehettünk így szemtanúi a diákok részéről a tragédia na és persze a bűntudat feldolgozásának, továbbá megismerhettük egyesek családi hátterét is, ami által többdimenzióssá vált számomra több szereplő is, és bár továbbra sem mentődtek fel a bűnei elkövetései miatt, mégis jobban átláttam, hogy mégis miért cselekedtek úgy ahogy. Ez alól csak Courtney és Bryce a kivételek, de róluk majd később.

A jelen idő alkalmazása nemcsak a diákok reakciójában merült ki, hanem bizony Hannah szülei is sokkal fontosabb szerepkört kaptak a sorozatban, mint a könyvben, engem pedig ez viselt meg a leginkább, Kate Walsh színészi játékától konkrétan összeszorult a szívem. Lelkileg nehéz volt nézni, ahogy próbálták feldolgozni a tragédiát, mindezt úgy, hogy fogalmuk sem volt arról, mégis miért döntött így a lányuk. Néha kedvem lett volna odamenni hozzájuk, és felvilágosítani őket a történésekről, ám a nyomozásuknak illetve az ebből következő tárgyalásnak köszönhetően erre is sor került.

És ezzel el is érkeztem ahhoz a szakaszhoz, amikor már képtelen vagyok konkrét esetek megemlítése nélkül folytatni a kritika írást, úgyhogy

az utolsó bekezdésben már spoileres leszek!

Már olvasáskor is rettentően megviselt azok a szörnyű események, amelyeket kénytelen volt Hannah átélni, de most, hogy mindez a szemem előtt megelevenedett, csak még letaglózóbbá vált számomra. Annyi helyen közbe lehetett volna avatkozni, hogy ne történjen meg ez a szörnyű tragédia. Hogyha lett volna egy igazi barátja Hannahnak, vagy esetleg Clay hamarabb bevallja az érzéseit neki, akkor Hannah nagy valószínűséggel még mindig élne. A támadóival kapcsolatban míg idővel mindenki belátta, hogy a tetteinek igenis következményei voltak, addig Courtney még az utolsó pillanatban sem bánta meg, amit én megbocsáthatatlannak tartok. De mégsem ő verte ki nálam a biztosítékot, hanem sokkal inkább Bryce. Egészen egyszerűen undorít dolgot művelt, amiért lányokat erőszakolt meg. Hannah és Jessica mellett kitudja hány áldozata volt már, és a legszörnyűbb az egészben, hogy konkrétan fel sem fogta, mennyire elítélendő dolgot tett emiatt. Rég találkoztam már ennyire utálatos karakterrel.

Spoileres szakasz vége.

Értékelés: 10/10.

Ez a sorozat maga volt a tömény zsenialitás. Alapvetően drámai és lelkileg megterhelő volt nézni, ugyanakkor helyenként sikerült belecsempészni egy-két poént is, éppen ezért mindenféle elfogultság nélkül nyugodtam megadom rá a tíz pontot. Olyan komoly témákat boncolgatott a 13 Reasons Why, ami miatt én kötelező néznivalóvá tenném a középiskolások és azok szüleinek. Őszintén remélem, hogy minél szélesebb körhöz eljut majd a sorozat, amire minden esély megvan, hiszen jelenleg a Netflix legnézettebb sorozata, sőt, még az sincs kizárva, hogy lesz második évad is. Ám a folytatás már nem könyvadaptáció lesz, Jay Asher többször is nyomatékosította már, hogy nem tervezi folytatni a sztorit. Kétségkívül sok kiaknázatlan lehetőség van még a történetben, ennek fényében pedig egyáltalán nem bánnám, ha a Netflix végül a folytatás mellett döntene.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük