Ma este győztest hirdet A Dal – Íme a véleményem a finalistákról

Alig egy óra múlva kezdetét veszi a finish.

Ma este véget ért A Dal 2017-es kiadása, így reményeim szerint 21:30 körül már tudni fogjuk, hogy mely előadó fogja ezúttal képviselni hazánkat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. A zsűri na és kis részben a nézők döntése alapján idén is eléggé változatos műfajú versenyzők jutottak tovább a döntőig, a kialakult mezőnnyel pedig részben egyetértek, de azért Singh Viki, Szabó Ádám vagy éppen Benji kiesését rettentően sajnálom.

És akkor a továbbiakban igyekszem részletesen elemezni minden előadót, így természetesen arra is ki fogok térni, hogy mely dalt látom eurovíziós kompatibilisnek, és melyeknél érzem azt, hogy nem feltétlenül való arra a bizonyos nagy színpadra.


Kállay Saunders Band – 17

Az elmúlt évek során igazán megszerettem Kállay Saunders András személyiségét, és természetesen stílusát is, a 2014-es győztes daláért például a mai napig teljesen odáig vagyok meg vissza, pont ezért csalódtam kissé, amikor először meghallottam a banda Seventeen címre hallgató dalát. Kétségkívül eléggé dallamosra sikeredett, ám sajnos korántsem keltette fel ennyire az érdeklődésemet, mint mondjuk a Running. Ha végül mégis ők győznének, akkor nem esnék mély depresszióba, ám én mégiscsak jobban preferálnám más győzelmét.


Kanizsa Gina – Fall Like Rain

Próbáltam megszeretni, vagy legalábbis értelmet keresni a dalban, sajnos mégsem találtam. Sem a dalszöveg sem pedig a dallamvilága nem fogott meg egyáltalán, a legzavaróbb azonban mégiscsak az volt, hogy őszintén szólva semmi egyediséget sem találtam Kanizsa Gina hangszínében, sőt egyszer-kétszer nekem még hamisnak is tűnt, éppen ezért hiába szereti annyira a zsűri, én nem igazán örülnék neki, ha végül ő lenne végül a nyertes.


Leander Kills – Élet

Bár eléggé távol áll az én zenei stílusomtól, ettől függetlenül igyekeztem keresni valami egyediséget a dalban, amit sajnos nem találtam meg. Azért a srácok becsületére legyen mondva, hogy mindkét alkalommal egész jól eltolták élőben a szerzeményüket, ettől függetlenül egyértelműen nem a Leander Kills győzelmének drukkolok.


Radics Gigi – See It Through

Giginél tehetségesebb és egyben alázatosabb énekesnő nem nagyon fordul elő az országban, ráadásul az eddig bejárt útja is rendkívül példaértékű. Többek között emiatt is voltam olyan mérges a lányra, amikor először meghallgattam, hogy idén pontosan mivel is jelentkezett A Dalba. Bár többszöri meghallgatás után kezdem egészen megszeretni, ettől függetlenül nem érzem Gigihez méltónak a dalt, már csak abból a szempontból sem, hogy nem képes benne megmutatni, hogy micsoda hangterjedelemmel rendelkezik ő valójában. Éppen ezért őszintén remélem, hogy jövőre is itt lesz Gigi és akkor már tényleg egy minden szempontból tökéletes szerzeménnyel fog elkápráztatni minket és a zsűrit egyaránt.


Soulwave – Kalandor

Tényleg nagyon sajnálom, amiért ezt kell leírnom, de a Soulwave csúnyán leszerepelt az előválogatón. Mondjuk az elődöntőn valamivel jobban teljesítettek már, ettől függetlenül egyszer sem láttam rajtuk, hogy ők tényleg igazán kiszeretnének jutni Kijevbe. Nagy kár, a Kalandort ugyanis rettentően megszerettem, ahogyan a bandát is, ám továbbra is a Mindent Elhittem szerzeményük fordul majd elő a gyakrabban a lejátszólistámon. Azért remélem, hogy nem fognak eltűnni a reflektorfényből, és sok-sok gyakorlás után jövőre is szerencsét próbálnak majd a műsorban.


Tóth Gabi & Freddie Shuman feat. Lotfi Begi – Hosszú idők

Idén új zenei stílussal jelentkezett Tóth Gabi, aki a vadonatúj Totova művésznevét időközben egyéb okok miatt elhagyta. Ami a Hosszú időket illeti, maga a dalszöveget fenomenálisnak tartom, hihetetlen, hogy ez a napdalra hajazó stílus is mennyire jól áll Gabinak, azonban a a Lofti Begi által készített dallamvilág már közel sem tetszik ennyire. Leginkább az zavar benne, hogy helyenként elnyomja szegény Gabi hangját, és ez az élő adásokban hatványozottan igaz. A fura hangszerelés ellenére azonban nagyon is örülnék neki, ha végül Gabi képviselné idén hazánkat!


Zävodi + Berkes Olivér – #Háttérzaj

Őszintén szólva, amikor először hallottam az előválogató során, nem igazán fogott meg a Berkes és Zävodi közös szerzeménye, de többszöri hallgatás után nagyon megszerettem. Na jó, a szám vége felé bejátszó magas hangtól néha kiver a víz, ám a többi része nagyon egyben van, sőt szerintem igazán kiemelkedik a mezőnyből, Olivér hangszínéhez pedig tökéletesen passzol mind a dalszöveg, mind a dallamvilág. Sosem szerettem még ennyire Olivér hangját, mint most, éppen ezért nagyon is eltudom őket képzelni Kijevben!


És végül jöjjön az a dal, amelynek a legjobban drukkolok!

Pápai Joci – Origo

Ha létezik zenei orgazmus, akkor én bizony ezt éltem át, amikor Pápai Joci másodszor adta elő az Origót az elődöntő során. Leírhatatlanul minden szempontból tökéletes a dal, mindemellett pedig fontos üzenetet is hordoz, így naná, hogy ezerrel Joci győzelmének szurkolok. Már az előválogatóról írt kritikámban is éltettem a dalt, a véleményem pedig azóta sem változott, hiszek benne, hogy a szokatlan témája miatt Kijevben is sikert érhet el az Origó, éppen ezért egyáltalán nem fogom sajnálni majd azt a pár száz forintot, és Jocira fogom küldeni a maximum 20 db sms szavazatomat!


Én tehát Pápai Joci győzelmének örülnék a legeslegjobban, remélem pár óra múlva valóban erről számolhatok majd be nektek itt az oldalon!

Képek forrása: mediaklikk.hu/ADal/Kaszner Nikolett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük