Régi szép emlékek: High School Musical [2006-2008]

Hihetetlen, de már nyolc éve mutatkoztak be először a Vadmacskák.

Mikor először megnéztem az első részt, egyszerűen magával ragadott, nem feltétlenül a történet miatt, hisz valljuk be nem sok sztorija volt az egésznek, hanem a szereplők, az elképesztően jó zenék, és persze a táncok miatt. Mivel Disney filmről beszélünk, így a rejtett tanulságok, mondanivalók a fontosabbak, amik persze voltak benne. Gondolok itt elsősorban arra, hogy ne félj önmagad lenni, még akkor is, ha többiek furcsán fognak rád nézni, a rejtett tehetséged miatt, vagy egy újonnan érkező lány miképp tud beilleszkedni, és így tovább. A zenékre első hallásra beleszerettem, sokszor meghallgattam már a kiadott albumokat. Habár ma már nem hallgatom, néha napján jól esik egy-két számot újra meghallgatni. 🙂

Kritikus szemmel nézve hiába nem volt túl kiemelkedő maga az alapsztori, mégis hatalmas népszerűségre tett szert, így 2007-ben jött a második rész, 2008-ban pedig a harmadik, amelyben a főhőseink leérettségiztek. Habár szó volt róla sokáig, hogy lesz negyedik rész is, sokáig vita volt, hogy új szereplőkkel, vagy a régiekkel, de akkor már nem nevezhették volna már High School Musical-nek, hisz már nem a gimnáziumban játszódott volna. A tény az, hogy az utolsó rész óta már eltelt hat év, így már nem valószínű, hogy lesz folytatás, a szereplők egyébként is már felnőttek és továbbléptek, és én úgy gondolom hogy az utolsó részben szépen lezártak mindent. Ha új részt nem is, egy spin-off-ot kapott a filmsorozat, hisz 2011-ben Ashley Tisdale ismét Sharpay bőrébe bújt, hogy bemutassa, milyen nehéz dolga van egy feltörekvő színésznőnek a Broadway-en.

A legnagyobb népszerűségnek kétségkívül Zac Efron örvendett, aki nagyon jól tudta kamatoztatni a hirtelen jött sikert, hisz számtalan filmben bebizonyította már a tehetségét, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy elég sok időbe telt, mire le tudta magáról “vedleni” a középiskolás fiú skatulyát. Habár az nem olyan biztos, hogy valóban a tehetsége miatt tart ott ma, ahol, sok köze lehet hozzá a helyes pofijának is, de a lényeg, hogy ma már szinte A listás színész. Filmbeli partnere Vanessa Hudgens már nem futott be ilyen sikeresen, azért ő sem kell félteni, hisz kap felkéréseket, ráadásul Zac-el ellentétben, ő az éneklést sem hagyta abba, és már két albumot kiadott. Akit még fontosnak tartott megemlíteni, az Ashley Tisdale, aki már a High School Musical előtt is sikeres volt, hisz a Zac és Cody élete című Disney sorozatban játszott 3 évig. A film óta rengeteg filmben játszott már, és sok sorozatban vállalt epizódszerepeket.

A kedvenc párosom egyértelműen Troy és Gabriella volt, de aranyos volt együtt Taylor és Chad is, a harmadik részben pedig Kelsi és Ryan is. A kedvenc szereplőm Sharpay volt. 🙂 Ha sorrendet kellene felállítani, nekem a második rész tetszett a legjobban, ami furcsa, hisz általában mindig az első rész szokott a legjobb lenni, a többi már rosszabb, itt ez a felállás nem igaz. A második kedvencem a harmadik rész volt, az utolsó pedig az első rész. Érdekes, nem de? Nagyon szerettem Sharpay ármánykodásait is, Asley fantasztikusan hozta a figurát, éppen ezért nem bántam, hogy kapott egy saját filmet is, habár minőségileg már kevésbé tetszett.

Ahogy már említettem, a siker nem csak a színészeknek köszönhető, hanem a jó zenének is, valamint a táncnak is, amit Kenny Ortega tanított be nekik. Gondoltam érdemes őt is kiemelni, hisz a High School Musical utódjának szánt Teen Beech Movie pont a gyatra tánc és zene miatt vérzett el, legalábbis szerintem. Az már más kérdés, hogy nagy valószínűséggel lesz második része is….

Visszatérve a HSM-re, volt róla szó, hogy lesz egy nagy visszatérés egy jótékonysági est formájában, amelynek időpontja tavaly december volt, írtam is róla, de sajnos sehol sem találok róla sem hírt, sem képeket, hogy ez a találkozó valóban megvalósult volna. Ha nektek van valami információtok ezzel kapcsolatban, írjátok meg bátran. 🙂

Értékelés: 9/10.
Egy szó mint száz, nagyon megszerettem a High School Musical-t, mai szemmel már lehet nem szeretném ennyire, éppen ezért sem nézem már a mai Disney sorozatokat és filmeket. Szerintem az én generációmból már senkinek sem kell ajánlani a filmet, hisz aki szereti, már úgy is megnézte milliószor, viszont a mostani 12-17 éves generációnak bátram ajánlom. :) Belátható időn belül szerintem újra fogom nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük