Modern Family (Modern család): A kilencedik évadról

Továbbra is az egyik kedvenc sorozatom.

Legutoljára három éve írtam a sorozatról, amit egyébként azóta is rendszeresen követek, hovatovább, a nyári daráim egyik rendszeres képviselői a Prihcett család, akik még soha sem hagytak cserben. Mindig évezettel várom azt a pillanatot, amikor végre ismét elmerülhetek eme modern család körüli történésekben. Azt tehát nyugodtan kijelenthetem, hogy továbbra is szeretem a sorozatot, de ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egyre jobban észre lehet sajnos venni a sorozat hibáit. És ezek közül az egyik legégetőbb a gyerekek kezelési módja, amelyen úgy tűnik, hogy nem is nagyon akarnak változtatni. Én legalábbis eddig nem sok törekvést láttam, hogy változtatnának ezen, és ez kicsit elszomorít.

Már kilenc éve fut a sorozat, ám én ugyebár csak három éve akadtam rá, ami egyben azt is jelenti, hogy hat évadot egyhuzamban ledarálhattam, és az azóta eltelt három évad alapján bátran kijelenthetem, hogy egyáltalán nem érzem az idő múlását, ami a poénok szempontjából egyértelműen jó, hiszen még most is olyan vicces szituációkba keverednek a család egyes tagjai, amit tényleg öröm nézni, ugyanakkor megvannak ennek a hátulütői is. Elég csak az eléggé mostohán kezelt gyerekekre gondolni…

Többször is említettem már, hogy mennyire hasonlít a sorozat az idén véget ért The Middle-höz, és amikor utóbbiról írtam kritikát, már akkor is megemlítettem, hogy a Heck család esetében bizony sokkal jobban odafigyelnek a fiatalabb generációra, elég csak Sue-ra, vagy Axl-re gondolni, amikor főiskolára kerültek, külön sztorivonalakat hoztak be a kedvükért, miközben remekül összetartották az egész sorozatot. Ehhez képest a Modern családban mi volt? Haley elkezdte a fősulit, majd jól kicsapatták, aztán Alex volt a soron, aki ugyan még mindig egyetemista, csak éppen nem sokat látunk belőle, nem beszélve arról, hogy indokolatlanul sok időt tölt el otthon, és most már Luke és Many is kirepültek a gimiből. Ennek eredményeképpen pedig Many jóformán el is tűnt a sorozatból. Na persze nem mintha túlságosan hiányolnám szegény srácot, azonban főszereplőhöz mérten mégsem csak ennyit érdemelne.

És akkor még nem is beszéltebb a legfiatalabb generációról, pedig lassan Lily illetve Joe is megérnek oda, hogy külön szálakat kapjanak, kérdés az, hogy fognak-e erre gondolni a jövőben a készítők, vagy inkább továbbra megmaradnak a csípős egysoros beszólások mellett, ami egyébként egyre jobban jellemzi Joe-t is, mintha egy Lily klónná válna, ami mondjuk engem egyáltalán nem zavar, de akkor is, a kreativitás hiányát tükrözi.

Egyes egyedül talán még a szerelmi életük kerül terítékre valamilyen szempontból, Haley eddigi pasijait például nagyon csíptem, és a mostani egyetemi tanár is elég érdekesnek tűnik, azonban én még mindig úgy látom, hogy Andy számára az igazi. Idén azonban végre Alexnél is láthattunk némi karakterfejlődést ebből a szempontból, akkor amikor Haley felvilágosította, hogy eddig miért is jött olyan fiúkkal, amilyenekkel. Egyébként nagyon szeretem Alex és Haley közös jeleneteit, remekül helyreigazítják és kiegészítik egymást, simán eltudnék képzelni velük a különálló spin-offot is, ami szerintem képes is lenne megállni a helyét. Nem beszélve arról, hogy akkor a Dunphy szülők is beugorhatnának néhanapján, akik továbbra is nagy kedvenceim.

A még mindig ütős poénok és kínos szituációk ellenére az írók mintha kicsit belefásultak volna az egészbe, és nem nagyon akarnak kimásznak a komfortzónájukból, ezáltal nem nagyon vegyítik a családok tagjait. A Jay-Cameron jeleneteket például különösen hiányolom, de felhozhatnám akár Gloria és Claire esetét is, akiknek szintén nem volt mostanában közös jelenetük. Pedig mindkét páros esetében látnék én sok-sok potenciált, hiszen annyira különböző karakterekről beszélünk, hogy mindig akad némi tanulság levonása, amikor őket összezárják. És ezeknek a hiányát arra sem lehet fogni, hogy kevés az idő, simán ki lehetne hagyni ugyanis némi szekrényes esemnyt, különben is, Claire lassan már többet szerepel Jay, mintsem a saját családja miatt.

Persze azért néha gondolnak egyet, és megcsillogtatják tudásukat, a szóban forgó kilencedik etap például bőségesen dukálkodott tematikus epizódokban, amelyek üdítően szórakoztatóak voltak. A legjobb egyértelműen Haley ex-pasijainak felbukkanása volt, ezáltal a Haley-Andy páros is kapott némi lezárást, amit én nagyon hiányoltam korábban, de Haley főnökének nyaralójában zajló epizód is ott volt a szeren, de megemlíthetném akár a tóparti részt is, ám számomra a “kiszabadulós” epizód tette fel az i-re a pontot. Régóta tervezek már eljutni egybe, remélem a közeljövőben össze is jön.

Értékelés: 7/10.

Bár továbbra is az egyik kedvenc sorozatom a Modern Family, azért látva a gyerekbetegségeket, hét pontnál többet nem tudok mos adni a kilencedik évadra (és tulajdonképpen a hetedikre és nyolcadikra egyaránt). Ettől függetlenül már alig várom a jövő nyárt, amikor ismét elmerülhetek a Ptichett és Dunphy család őrült történéseiben. Remélem nem a tizedik évad lesz az utolsó, ha viszont mégis, akkor tényleg kaphat majd egy testvérsorozatot. Meglátjuk mit hoz a jövő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük