Grey’s Anatomy (A Grace klinika): A tizenkettedik évadról

Újabb évadon vagyok túl és újabb szereplő hagyta el a fedélzetet.

Mint azt ahogy a tizenegyedik évadot értékelő posztban is írtam, a nagy Grace klinika darám nem állt le, ennek fényében gyorsan meg is néztem a teljes tizenkettedik felvonást. Reméltem, hogy ismét képes lesz felkapaszkodni a sorozat a zseniális tizedik évad szintjére, ez sajnos nem jött össze, ettől függetlenül továbbra is nagyon szeretem a sorozatot. Voltak jó húzásai ennek az etapnak is, többek között ahogy előhúztak egy igencsak komplikált személyt, vagy éppen Meredith továbblépése is tetszett, ugyanakkor voltak olyan szálak, amelyek már évadok óta csak húznak és nem bírnak a végére pontot tenni.

Ahogy az lenni szokott, a továbbiakban spoileresen folytatom tovább, így csak akkor olvass tovább, ha már láttad a részeket.

Az évad egyik “leggraceklinikásabb” húzása egyértelműen Penny behozása volt, ami a lehető legjobb döntésnek bizonyult több szempontból is. Egyrészt felszakított olyan sebeket Meredith és Amelia között, amiket már régóta tisztázniuk kellett volna, másrészt pedig mindenkinek szembe kellett néznie azzal a személlyel, aki alaposan hozzájárult Derek halálához. Véleményem szerint Penny is alaposan hozzájárult ahhoz, hogy Meredith igazán továbblépjen a történteken akár a szerelmi téren is, és remekül ábrázolták a megbocsájtást és az elfogadást több aspektusból is. Penny tehát remekül betöltötte a szerepét, de egyáltalán nem bánom amiért továbbállt, eléggé semleges volt ugyanis a számomra.

Penny mellett még egy szereplő távozott az évad végén Callie személyében, amit nagyon sajnálok, hiszen az eltelt évadok során igazán a szívemhez nőtt a karakter, ráadásul még a távozásának körülményeivel sem értettem egyet egyáltalán. Egészen egyszerűen nem láttam semmiféle kémiát Callie és Penny között, éppen ezért kissé hiteltelen volt a közöttük fellángolt szerelem, arról nem is beszélve, mennyire hirtelen megtörtént. Nem tartottam megalapozottnak azt sem, amiért Callie képes volt mindent és mindenkit maga mögött hagyni, konkrétan feladta a karrierjét, hiszen New Yorkban olyan állást kapott amivel egyértelműen visszalépett szakmailag. Arról nem is beszélve, hogy képes volt belemenni a teljes gyermekfelügyeleti perbe, és ott mennyire tisztességtelenül próbálta lejáratni Arizonát, így egyáltalán nem bántam, amiért végül Arizona nyert.

A távozók mellett voltak természetesen érkezők is, Nathan Riggs pedig alaposan felkavarta Meredith körül az állóvizet. Már Thorpe is remek partnernek bizonyult arra, hogy Meredith végre megfontolja azt, hogy nem feltétlenül kell szexmentes életet élnie és végül egyedül haljon meg. Szóval már Thorpe is tökéletes volt ahhoz, hogy mindezt belássa, de Riggs jobban Meredithhez való, és még véletlenül sem azért, mert egyesek szerint mennyire hasonlít Derekhez. Tény, hogy vannak hasonló tulajdonságai, jellemvonásai, mégis alapvetően más személyiségnek tartom őt. Meredith körül mindig történt valami ebben az évadban is, a legérzelemdúsabb rész pedig egyértelműen az volt, amikor az egyik beteg megtámadta őt. Már maga a támadás is brutális volt a maga módján, de amikor a többiek elkezdték kezelni őt és Alex is bekönnyezett akit eddig körülbelül még sosem láttam sírni, na annál a pillanatnál én is elmorzsoltam egy-két könnycseppet. Az azt követő gyógyulási folyamat, a gyerekeinek elutasító viselkedése is eléggé érzelemdús volt, így ha ki kellene emelnem csupán egy epizódot az évadból, egyértelműen a 12×09 lenne. Oh, és még mielőtt elfelejteném, külön pacsi a készítőknek azért, mert visszahozták Katie Bryce-t, aki Meredith (és Cristina) első esete volt még a pilotból. Nem kicsit üvöltött a nosztalgiafaktor, így vissza is néztem az első részt. 😀

Persze nem csak Meredith és Callie körül forgott az évad, hanem ismét előjött az egyik olyan szál, amit már évadok óta csak nyúzzák és nyújtják, mint a rétestésztát. Igen, April és Jackson kapcsolatára gondoltam, amit őszintén szólva már nagyon nemtudok hova tenni. Félre ne értsetek, annak nagyon örültem, hogy az előző után végre összejött nekik egy újabb de ami a legfontosabb egészséges baba, ezen kívül azonban minden más ami velük történt, engem már untatott. Mikor végre azthittem, hogy akkor ők végleg lezárták egymás között a kapcsolatukat és csak a baba köti majd őket össze, a készítők bedobtak egy kisebb mentsvárat a kapcsolatuk alakulásával kapcsolatban. Nem bánnám már, ha rövid időn belül eldöntenék, mégis mi legyen velük. Vagy együtt, vagy külön, de végre döntsenek.

Értékelés: 7/10.

Bármennyire is voltak nagyon jó részei az évadnak, Callie hirtelen jött szerelmét, vagy éppen April és Jackson kapcsolata miatt kénytelen voltam egy pontot levonni az előző évadhoz képest, így csak 7 pontot tudtam adni a látottakra. Ettől függetlenül becsülendő, hogy Meredith elindult a továbblépés útján, vagy hogy mennyire szépen felépítették Ben vakmerőségét, és az ebből adódó konfliktusokat, de Alex és Jo kapcsolatának alakulása is tetszett, szóval bőven voltak itt szép pillanatok. De az, ahogy egy 10 éve jelen lévő szereplőt csak így tudtak kiírni, hagyott bennem egy kis keserű szájízt sajnos…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük