Régi szép emlékek: Dirty Dancing (Piszkos tánc)

Gyerekkorom egyik kedvenc filmje.

Emlékszem azért néztem meg először, mert anyukám kedvenc filmje, és akkoriban még összegyűlt a kis család, hogy együtt nézzünk meg egy filmet. A Dirty Dancing elsőre megfogott, ám nem a jelentése miatt, mert akkor körülbelül 7-8 éves lehettem, hanem sokkal inkább a világa miatt, hisz sok jó tánc és a zene is van benne. Aztán persze, amikor évekkel később visszanéztem, rájöttem, hogy ennél sokkal több mondanivalója is van. Hihetetlen, hogy már 25 éves a film. Szerintem ez örökzöld, amit minden generációnak meg kellene néznie legalább egyszer, mert a mondanivalója még a mai napig sok esetben helytálló.
Gondolom az alapsztorit senkinek sem kell elárulnom, így arra most nem térnék ki. A film érdekessége, hogy hiába 1987-ben készült, a történetben a 60-as években járunk, amikor ugyebár a lányoknak/nőknek nem volt annyi joguk, mint manapság. Baby pedig szembe mert szállni apja döntésével. Jut eszembe, Jennifer Grey a maga bájával elképesztően gyönyörű volt, ezért is lepődtem meg, mikor rákerestem a neten, manapság, hogy néz ki. Az az orrplasztika határozottan nem tett neki jót. Patrick Swayze pedig ugyebár sajnos 2009-ben hasnyálmirigyrákban elhunyt. Nagyon sajnálom, mert tehetséges színész volt, rengeteg filmben bizonyított, többek között a Ghost-ban is, ami a nagymamám kedvenc filmje. 🙂

A kedvenc jelenetem természetesen a zárójelenet volt, amikor a záróesten felléptek, és Baby legyőzve félelmét, megcsinálta a nagy ugrást. Ez alatt hangzott el a film legikonikusabb dala, a Time of My Life. Mai napig, akárhányszor meghallom a rádióban akarva-akaratlanul a film ugrik be, azon belül is ez a jelenet. Természetesen akad még sok emlékezetes és jó szám is a film alatt, és természetesen tele van jobbnál-jobb jelenetekkel. Azt hiszem a jövőhéten újrahallgatom a dalokat, és valamikor a közeli jövőben a filmet is újranézem.

Az Origo egyébként a jubileum alkalmából összegyűjtött 25 érdekes tényt a filmmel kapcsolatban. Van benne sok érdekesség, például elképesztő, hogy amikor a tóban gyakorlós jelenetet forgatták, a tó hőmérséklete már csak 4 fok körül volt. Még több érdekesség itt.

Végül, de nem utolsó sorban, belinkelem azt a csodás zárójelenetet. 🙂

Értékelés: 10/10.
Azt hiszem nem kell hozzáfűznöm semmit, miért kapott maximális pontszámot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük